Dete i komputer Foto: pexels
Društvo

Još danas možete da glasate za najkreativnijeg nastavnika, u konkurenciji i nastavnici iz pančevačkih škola

Izvor: 
RTS/013info Ned, 07/06/2020 - 11:49
Više od 600 nastavnika iz svih krajeva Srbije prijavilo se na konkurs "Magija je u rukama nastavnika" sa željom da njihova nastava na daljinu bude izabrana za najkreativniju. Glasanje se završava danas, a u konkurenciji je i devet nastavnika iz pančevačkih škola.

Inicijatori akcije su Dušan Vasiljević iz Naleda i Nevena Mladenović, urednica školske redakcije u RTS-u.

Od pančevačkih nastavnika za ovo priznanje konkurišu:

  • Nada Stojičević, Eletrotehnička škola "Nikola Tesla"
  • Predrag Starčević, Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj"
  • Jasna Martinez Ernandez, Osnovna škola "Vasa Živković"
  • Radmila Kapata, Elektrotehnička škola "Nikola Tesla"
  • Nevenka Petrović, Osnovna škola "Miroslav Antić"
  • Aleksandra Roljević, Osnovna škola "Aksentije Maksimović"
  • Marija Popović, Osnovna škola "Branko Radičević"
  • Dajana Guberinić, Osnovna škola "Moša Pijade"
  • Nikola Rikanović, Gimnazija "Uroš Predić"

 

Nevena Mladenović je rekla da je najvažnije bilo održati kontinuitet nastave, jer niko nije znao do kada će to trajati, a neke razlike su počele da se uviđaju posle dve nedelje, jer su se nastavnici navikli na snimanja u učionicama - tu su mogli da primenjuju neke druge alate koje su do tog momenta manje koristili.

"Do samog kraja emitovanja može se uočiti raspon u kreativnosti koji zavisi od predmeta do predmeta i od uzrasta i dobrim delom i od vladanja digitalnim alatkama. Digitalni alati mogu i da unaprede i otežaju proces nastavniku", rekla je Mladenovićeva.

Dušan Vasiljević kaže da o izboru onih koji će dobili titulu najedukatora odlučuje stručni žiri a tu je i odluka publike, glasanje je do kraja dana. Ističe da je 150.000 ljudi posetilo sajt, a dato je 180.000 glasova.

Objasnio je da svako ko dođe na sajt ima pravo na 10 glasova - možete da imate svog favorita i da se opredelite za one koji su najinteresantniji.

Šta se ocenjuje 

Govoreći o tome šta se sve ocenjuje, Vasiljević kaže da ima 620 prijava a kriterijumi su: koliko su nastave izvedene uz korišćenje savremenih tehnologija, platforma, koliko su inovativne i koliko uključuju decu.

Nevena Mladenović kaže da je možda nastavu iz srpskog jezika najteže prilagoditi vizuelnom izrazu, ali kreativnost nastavnika dolazi do izražaja u onim predmetima gde nemaju velike mogućnosti za korišćenje vizuelnih materijala - treba pokazati svoje umeće.

Vasiljević kaže da među nekoliko prijava koje su se izdvojile po broju glasova dolaze iz različitih gradova i predmeta. "Srpski vodi, a matematika je teška da se obradi na kreativan način", kaže on.

Ukazao je da su se nastavnici stranih jezika istakli, pomenuo je nastavnicu italijanskog koja je organizovala intervju sa poznatim italijanskim astronautom. "Ima primera nastave gde su učenici učili kako da programiraju dronove na daljinu. Deca uče kako da sa njima rade, i to je ono što će ih osposobiti da se uključe na tržište rada", rekao je Vasiljević.

Mladenovićeva kaže da je zvanična nastava završena, tokom naredne sednice ima nastavu iz predmeta koji se polaže u okviru završnog ispita, srpskog, matematike i kombinovanog testa.

"Urađen je probni test mature i rešenja će biti emitovana na trećem kanalu RTS-a sutra, do 15. juna učenici koji se spremaju za polaganje završnog ispita će moći da prate iz srpskog i matematike i svih predmeta koji ulaze u sastav kombinovanog testa", rekla je Mlademnovićeva.

Koje su nagrade

Dušan Vasiljević kaže da su imali u planu tri nagrade, ali 12 nastavnika će dobiti nagrade i dve škole - Fond je narastao zahvaljujući sponzorima, imamo studijsko putovanje u Finsku i Estoniju.

"Imamo 10 laptopova, tri pametna televizora, mobilne telefine i elektornske knjige", kaže Vasiljević.

Važno je da imamo spisak da znamo ko su nastavnici koji su se istakli.

"Treba ukazati na veliki trud svih nastavnika, bez obzira da li su se kandidovali jer kada pogledamo šta se dešavalo u psolednja dva meseca, važno je da najbolje nagradimo kao podsticaj jer sada smo u razvoju polčetne faze jer pred svima je veliki rad", rekla je ona.

"Ovo je prilika da im se zahvalimo za sve što su uradili za našu decu", zaključio je Vasiljević.

Do kraj meseca će biti proglašenje najboljih nastavnika.

 
MarketingNajnovije vesti