Printscreen/youtube
Društvo

Južni Banat: Godišnje oko 1.350 osoba oboli od malignih bolesti

Pančevo, Pon, 04/02/2019 - 13:00
Suzana PrvuljNa osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu, godišnje u proseku oko 1.350 osoba oboli i 940 umire od malignih bolesti. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok se kod žena maligni tumori najčešće lokalizuju na dojci, debelom crevu i plućima.

Od ukupnog broja umrlih od malignih bolesti u 2017. godini u Južnom Banatu, najveći broj smrtnih ishoda u muškoj populaciji bio je od karcinoma pluća 32,9 odsto, debelog creva 13,6 odsto i prostate 7,9 odsto, dok je kod žena najveći broj umrlih od raka dojke 19,5 odsto, pluća 18 odsto i debelog creva 11,9 odsto.

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici. Na teritoriji Južnobanatskog okruga, po preporuci Ministarstva zdravlja, sprovode se organizovani skrining programi raka debelog creva i raka dojke u Pančevu i pojačan oportuni skrininga raka dojke u Vršcu.

Kako saopštava Institut za javno zdravlje Pančevo, u 2018. godini na skrining kolorektalnog karcinoma u Pančevu pozvane su 3.054 osobe, a 2.405 osoba je uradilo test na okultno krvarenje. Pozitivan test bio je kod 75 pacijenta, urađeno je 35 kolonoskopija pri čemu je otkriven 1 karcinom i 19 polipa debelog creva.

Od 1. januara do 31. decembra 2018. godine, na skrining raka dojke u Pančevu pozvano je 2.126 žena, a 355 su uradile mamografiju. Pozitivan BIRADS 4 i 5 je bio kod 12 nalaza, urađena je dodatna dijagnostika i otkrivena su dva karcinoma i osam benignih promena.

Važan korak u prevenciji je i bolja informisanost i edukacija stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znaka malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.

Svetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počinje trogodišnju kampanju pod sloganom „Ja sam, ja hoću” kojom se podseća da i pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima. Prema najnovijim procenama, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 milion ljudi i registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2018. godini. Tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

Srbija se prema procenama IARC-a među 40 zemalja Evrope svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).
MarketingNajnovije vesti