Pančevo, njiva, žito, pšenica
Društvo

Južni Banat: Nedostatak vlage uticaće na prinos pšenice

Izvor: 
RTV Pet, 03/06/2022 - 11:41Nedovoljna količina padavina u poslednjih nekoliko meseci ne utiče povoljno na pšenicu u Južnom Banatu. Izvesno je da prinosi po hektaru neće biti kao prošlogodišnji kada je zabeležen rekordan rod ali bi trebalo da budu na nivou višegodišnjeg proseka, procene su stručnjaka iz Instituta "Tamiš".

Na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara ozima pšenica zasejana je na blizu 22 hiljade hektara. Vremenske prilike poslednjih meseci nepovoljno su uticale na ovu poljoprivrednu kulturu. U martu je bilo svega 5 litara padavina po metru kvadratnom u aprilu oko 56 litara a u maju između 30 i 40 što je nedovoljno za pšenicu koja je sada u fazi mlečnog zrenja.

“Smatram da su nedovoljne količine u sve 4 opštine Južnog Banata. Imali smo delove u kojima tokom prošle nedelje uopšte nije bilo kiše. Kada bi se skupilo bar za 2 dana 30 tak litara po metru kvadratnom bilo bi dobro kako za ozimu pšenicu tako i za jare biljne vrste.

Soji i kukuruzu padavine bi pogotovo odgovarale jer se na nekim poljima vide oštećenja pogotovo na obodima Deliblatske peščare dok suncokret najbolje podnosi ovakvo vreme", rekao je Bogdan Garalejić- inženjer poljoprivrede i stručni saradnik za ratarstvo u Institutu “Tamiš.

“Šećerna repa bi trebalo da zatvori redove ali se na njoj vidi nedostatak vlage ,listovi su još uvek uspravni I ne pokrivaju međuredni prostor. U novembru I decembru bilo je 250 litara kiše po metro kvadratnom ali to nije dovoljno” tvrdi Garalejić

Očekuje se da će polovinom juna početi žetva ozimog ječma na 2 hiljade i 300 hektara.

Još je rano da se govori o prinosima pšenice kažu u Institutu „Tamiš“ali procene su da će biti na nivou višegodišnjeg proseka koji se kreće oko 5 i po do 6 tona po hektaru.
MarketingNajnovije vesti