Foto: Logarska dolina
Društvo

Južni Banat: Poseta slovenačkog konzula Primoža Križaja Slovencima

Izvor: 
013info Čet, 06/10/2022 - 09:12Slovenački konzul u Srbiji njegova ekselencija Primož Križaj u petak 30. septembra 2022. posetio je nekoliko mesta u južnom Banatu u kojem žive Slovenci.

Prvo je posetio Pančevo gde su mu domaćini bili predstavnici Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“. Na sastanku sa članovima predsedništva Udruženja konzul je bio informisan o aktivnostima koje je Udruženje imalo u proteklom periodu kao i o manifestacijama koje će se održati tokom jeseni. Bilo je reči i nastupajućim izborima za članove Nacionalngo saveta slovenačke nacionalne manjine koji će biti održani u  novembru, o predstojećem popisu stanovništva kao i o proslavi desetogodišnjice postojanja i rada Udruženja „Logarska dolina“ koja će biti obeležena prigodnim kulturno-umetničkim programom u decembru. Nakon sastanka na prigodnoj ceremoniji Križaj je svečano uručio rešenja o prijemu u slovenačko državljanstvo aktivnim članicama Udruženja Moniki Husar i Saneli Nikolić.

Poseta južnom Banatu nastavljena je u Velikoj Gredi gde od prošle godine aktivno radi podružnica pančevačkog Udruženja Slovenaca. Konzula je ispred Mesne zajednice Velika Greda dočekao predsednik saveta Ivica Brkić koji ga je u srdačnom razgovoru informisao o aktivnostima kao i o saradnji sa pripadnicima slovenačke manjine kojih je u Velikoj Gredi oko pedesetak. Usledio je sastanak sa članstvom podružnice gde je Križaj bio upoznat o aktivnostima kao i o životu Slovenaca koji su u tom mestu aktivno prisutni već više od 70 godina. Nakon sastanka, najmlađim članovima podružnice, koji su ranije stekli uslove za prijem u slovenačko državljanstvo, svečano je uručeno rešenje o prijemu koje su u njihovo ime potpisali njihovi roditelji.

Posle obilaska Velike Grede Križaj je zajedno  sa predsednikom Udruženja „Logarska dolina“ Josipom Veberom, rukovodiocem podružnice u Velikoj Gredi Nenadom Španom i članovima uprave posetio Opštinu Plandište gde je od strane lokalne samouprave priređen prijem. Ispred Opštine Plandište goste je pozdravio predsednik Jovan Repac koji je zajedno sa saradnicima upoznao Križaja o radu Opštine Plandište, o aktivnostima i budućim planovima. Križaj se tom prilikom zahvalio predsedniku na prijemu i na brizi koju posvećuje slovenačkoj manjini, naročito u Velikoj Gredi gde i danas žive Slovenci, gde neguju svoju dugogodišnju tradiciju, običaje i kulturu. Na kraju razgovora Križaj je rekao da kod predstavnika Ambasade Republike Slovenije u Beogradu postoji želja da se organizuje radna poseta Opštini Plandište gde bi se sa rukovodstvom razgovaralo o budućoj privrednoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji. 
MarketingNajnovije vesti