Društvo

Južni Banat: Zaštita useva u fokusu Dana polja

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Sre, 15/06/2022 - 09:17Ozbiljni proizvođači u poljoprivredi kažu ‒ svake godine idemo u prvi razred, pa tako i ove sezone, sa prilično mekom zimom i dosta vlage, a onda setva u suvu zemlju i vetrovi ‒ sve stresni uslovi koji se ne daju kontrolisati a rezultat je neujednačeno nicanje i pojava biljnih bolesti. Stoga, slažu se i stručnjaci i ratari južnog Banata, na oko 21.650 hektara atara Alibunara, Kovačice, Pančeva i Opova, treba očekivati prosečan prinos pšenice. Za kukuruz i suncokret još je rano prognozirati, moglo se čuti na Danu polja strnih žita, zaštite bilja i uljane repice Instituta „Tamiš” iz Pančeva.

Na osmom kilometru od Pančeva ka Banatskom Novom Selu, skup sa temom pravilnog uzgajanja pšenice, kukuruza i slatkog korena, na parcelama ogledog polja instituta, okupio je proizvođače, ljude od struke, ali predstavnike resornog ministrstva, pokarajinskog sekretarijata i lokalne samouprave, na istom zadatku ‒ da prikazom praktične primene, predlozima, rešenjima i primenom agrotehnike i tehnoloških novitetima u proizvodnji, omoguće ratarima što bolje prinose. U Institutu „Tamiš” podsećaju, svi ogledi su dostupni i tokom godine, a agrotehničke mere opisane u vodiču i biltenu sa rezultatima i prinosima, koji se štampa na kraju svake.

‒ U fokusu su i noviteti u zaštiti bilja, kao i kombinacije koje su dale najefikasnije rezultate prikazano u herbicidnim ogledima na pšenici, kukuruzu, sucokretu, soji i šećeroj repi, kao i fungicidni ogledi, što je razlika u odnosu na marketiške flajere iinformacije i reklame. To, kako je zaista, ovde se može videti, a trudimo se da budemo i korak ispred, da primenjujmo ono što nas očekuje i da idemo u korak sa ovim vremenskim prilikama i neprilikama, što agrotehnikom što hemijskim preparatima ‒ kaže za „Politiku”, Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta „Tamiš”.

   Sa mikroogleda i ovog varljivog proleća savet najboljeg saradnika ratara regiona, Instituta „Tamiš”, koji postoji sedam decenija, jeste da ih ratari barem jednom u toku godine posete, jer se ovde radi naučno priznatim metodama i daju validni i precizni rezultati, a sve s ciljem da se poveća prinos, smanje troškovi proizvodnje i učešće rada i zaštiti okolina, kao uslov da se dođe do kvalitenog proizvoda.

„Na Dan polja dolazim preko 30 godina. Značajno mi je da vidim više sorti pšenice, a naročito herbicidne oglede i kako je koja kombinacija delovala. Ima mnogo sredstava koja nam se nude, ali je najbolje videti kako to deluje u praksi i na jednom mestu, da čovek zna šta da radi kod sebe. Čujemo i neki savet, ali je očigledna nastava uvek bila najbolja”, mišljenja je Đurica Jovanov, poljoprivrednik iz Omoljice.

Statistika u Srbiji registruje preko pola miliona poljoprivrednih gazdinstava, od čega su preko 95 odsto ona mala. Upravo je njihovo obrazovanje i prenošenje znanja sa praćenjem trendova, ključni u ovoj dinamičnoj grani. Zato stručnjaci Instituta „Tamiš”, sezonski organizuju Dan polja, a zimi predavanja i obilazak domaćinstava individualnih poljoprivrednika.
MarketingNajnovije vesti