Zelnik
Društvo

KAČAREVO: Na trinaestom „Zelnik festu” mnogo toga lepog i ukusnog

Izvor: 
013info Ned, 19/06/2022 - 23:05Trinaesti „Zelnik fest” održan je juče u prostorijama kačarevačkog Udruženja Makedonaca „Vardar”. U režiji te izuzetno aktivne organizacije omogućeno je svima koji su to želeli da predstave svoj način izrade autentičnog makedonskog specijaliteta.

Tako je u četrnaest tepsija bilo zelnika u sličnim a ipak različitim varijantama – sa kupusom, sirom, slaninom i najviše sa zeljem, što se smatra klasičnom pripremom, kada testo ide okolo, a fil u sredini.

Domaćini su obezbedili brašno, ulje, so, šećer i kvasac, dok učesnice su sa sobom donele tepsije, oklagije i sadržaj za fil.

Zelnici su pripremani na licu mesta, kada su su „sukana” to jest razvlačena testa, potom i ispečeni, nakon čega je usledila degustacija, dok su lokalni muzičari svirali poznate makedonske melodije.

Pored članova „Vardara” i drugih Kačarevaca, u manifestaciji su učestvovali i gosti iz Beograda, Vršca i Jabuke, a među zvanicama našli su se i v.d. ambasador Severne Makedonije u Srbiji Mihaela Veselinov, kao i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski.

 

 
MarketingNajnovije vesti