Knjiga korice
Društvo

Kako je jedna ceduljica srušila MUP - objavljena druga knjiga Pančevca Siniše Jankovića

Izvor: 
013info Uto, 04/05/2021 - 13:52Nedavno je objavljena druga knjiga Pančevca Siniše Jankovića, Kako je jedna ceduljica srušila MUP. Publikacija je rezultat višegodišnjeg istraživanja, a objavljivanje je realizovano u okviru projekta Vladavina prava (ili političke korupcije) u Srbiji na primeru MUP-a. Ovo je drugi deo edicije koja je započeta naslovom Oči u oči sa političkom korupcijom.

„Pokušao sam da sa više aspekata osvetlim političku korupciju. Ova studija smešta je u širi društveni kontekst kao odraz njenog uticaja na vladavinu prava“, objašnjava autor Siniša Janković. „Za tu, na prvi pogled suvoparnu temu, opredelio sam se sagledavši njen aktuelni društveni, ali ne zanemarujući ni naučni značaj. Ipak, teorija će ostati u drugom planu. Time ne umanjujem njen značaj, već je ostavljam onima koji o njoj više znaju.“

Siniša Janković je policijski inspektor u penziji. U MUP-u je radio 31 godinu, najduže najduže na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta. Bio je član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 sporne privatizacije. Na Pravnom fakultetu Univerziteta Novi Pazar, bio asistent na predmetu privredni kriminalitet.

Sada je predsednik UO Udruženja Institut za istraživanje korupcije Kareja.

Autor je više radova iz oblasti političke korupcije, kao i knjige Oči u oči sa političkom korupcijom.

Za portal 013info Janković kaže da će se promocije ove knjige održati u nekoliko mesta. Prva promocija biće u Kukujevcima, slede Leskovac i Niš. U Pančevu bi trebalo da se promocija održi 13. maja - na bivši Dan bezbednosti u SFRJ.

Autor dodaje i da ova knjiga čini celinu s prethodnom, a da razmišlja i o trećem delu koji bi trebalo da se zove „Žmureći sa političkom korupcijom".

Odlomak iz publikacije:

 „Kada se vlast transformiše u zloupotrebu, a na tom putu joj se vladavina prava ispreči, na čiju će stranu MUP stati, kako će se ponašati? Sama činjenica da se ovo pitanje postavlja, poražavajuća je za celo društvo. Dok je MUP grubo zloupotrebljen, vlast u propagandnom maniru ističe da je servis građana.

Da je servis – jeste. Ali čiji?

Moglo bi se reći da je MUP između servisa građana i servisa za očuvanje vlasti. Ne mora da odlučuje kojoj će se strani privoleti sve dok građani i vlast imaju isti cilj – vladavinu prava.

Međutim, čim se pitanje opredeljenja postavi, odgovor je jasan: MUP je na strani vlasti.

Sve i da neće, toj strani moraće da se privoli."

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Urednik publikacije je dr Predrag Petrović programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Stručni konsultant je Zlatan Vulić, nekadašnji tužilac i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat. Partneri na realizaciji projekta su i organizacije Narodni Parlament iz Leskovca i Građanska akcija Pančevo.

Izdavač publikacije je pančevačka organizacija Institut za istraživanje korupcije Kareja.

 

 
MarketingNajnovije vesti