Marko Jagodić Foto. MPSC Solutions
Društvo

Ko je Marko Jagodić, sportski trener i biznismen na čiju inicijativu Pančevo uspostavlja saradnju sa kineskim Dongguaonom

Izvor: 
013info Uto, 04/05/2021 - 16:18Skupština Pančeva nedavno je prihvatila uspostavljanje saradnje sa kineskim Dongguaonom, a do nje dolazi na inicijativu Pančevca Marka Jagodića koji je dugogodišnji tenski trener a sada i sportski biznismen u Kini.

Evo kako Marko sam svedoči o o svom životu, karijeri, motivima za ovakvu inicijativu i potencijalima saradnje.

KARIJERA

Trenersku karijeru sam zapoČeo u Americi , kao sparing partner Julije Gluško Izraelke tada rangirane 75. igračice sveta na WTA rang listi i još nekolicini slabije rangiranih WTA i ITF igrača i igračica. Posle nekoliko meseci dobio sam ponudu da budem asistent glavnom treneru Teniskog Saveza Indonezije sa muškim juniorskim timom do 18 godina, na ostrvu Bali. Nepunu godinu kasnije, kontaktirali su me iz Kineske Teniske akademije u Guangzhou da mi ponude da radim na projektu TOP 100 sa najboljim juniorima Kine. Prihvatio sam i potpisao ugovor na godinu dana.

U Guangzhou sam bio deo jednog od najboljih trenerskih timova na svetu, Roger Marqus (Australia) menadžer tima, Manuel Jorquera ( Italija ) glavni trener i Robert Brandsma (Holandija)  fitness trener i ja kao asistent i sparing partner. Od svakog od njih sam naučio mnogo.

Dopala mi se Kina, želeo sam da ostanem da osetim kulturu i da naučim jezik, tada sa već nekim iskustvom, i određenom finansijskom pozadinom odlučio sam da otvorim svoj teniski klub.”

MPSC Solutions ( Match Point Sports Company) sam osnovao 2013 godine u Dongguanu, u južnoj provinciji Guangdong, gradu koji se nalazi na svega 30 kilometara od Guangzhou-a sa jedne strane i isto toliko od Shenzhena sa druge strane, 80 kilometara od Hong Konga.

Sam početak je bio težak, tada u Dongguanu nije bilo mnogo stranaca, svega nas par, jezička barijera je bila problem, imao sam previe časova i previe klijenata. Bilo je naporno i psihički i fizički. Ali kao i sve što sam prošao ranije rešio sam da se prepustim i da učim. Prve trenere sam doveo već 2014. godine i od tada je sve krenulo uzlaznom putanjom. U prvom mahu sam dovodio ljude iz Srbije, ali je tokom godina, kako je posao rastao. došlo do toga da sada imamo trenere iz celog sveta, Srbije , Velike Britanije , Kolumbije. Jedni od najboljih trenera kod nas su i naši Pančevci, Aleksandar Dacić, Masa Pejčić i Aleksandar Terzić.

Svake godine leti organizujemo teniski, košarkaški i fudbalski kamp u Srbiji izuzev 2020. i ove godine zbog pandemije.

Kako sam otvarao nova poglavlja u svom životu u Kini i jezik je napredovao, tada je taj novi svet i  krenuo da se otvara. Firma se razvijala jako brzo  I ja imao sam želju da naša firma izađe na Kineskoj berzi. To nam je pošlo za rukom prošle godine u septembru, nekoliko meseci ranije smo primljeni u Privrednu komoru grada Dongguana kao jedna od najuspešnijih stranih firmi.

 

Sada je MPSC nešto posebno, ja često u sali kazem da je kompanija moje prvo dete. Imamo klubove na 5 prestižnih lokacija u centru grada, ukupno 8 zatvorenih terena I 32 na otvorenom, MPSC Celeste garden je i nas restoran u Dongguan Tennis Centru, posedujemo fitness centar i imamo preko 900 stalnih klijenata od kojih oko 20-tak koji imaju ambiciju da se tenisom bave profesionalno.

MPSC Basketball ima 2 terena na otvorenom i jedan u hali na drugoj lokaciji. Košarkašku školu vodi isto naša Pančevka Sofija Pejčeić.

Oženjen sam bivom teniserkom i Kineskom nacionanom šampionkom Wu Miao sa kojom imam dvoje dece Luku i Vuka Jagodića.

MPSC Solutions
Foto. MPSC Solutions
jagodic_5.jpg

INICIJATIVA

U dodir sa Odeljenjem za inostrane poslove grada Dongguana došli smo aprila prošle godine, kada smo zasebno kao firma organizovali donaciju medicinskog materijala i svega potrebnog za borbu protiv pandemije korona virusa Republici Srbiji u kojoj je zajedno sa nama učestvovalo nekoliko firmi iz Privredne komore i vlada grada Dongguana. Za to smo dobili priznanje od Ambasade Republike Srbije i od nadležnog ministarstva takođe.

Zbog obima posla i konstantog ulaganja u nove projekte odlučili smo da damo priliku našim najuspenijm radnicima da otvore svoje pod-kompanije koje će biti 70 posto u vlasnistvu MPSC-a. Tako da se ove godine u januaru rodila nova firma Masha Mini Tennis House , koja je bazirana na projektu naše direktorke odeljenja za mini tenis Maše Pejčić, a radi se o trening centrima za decu od 3 do 6 godina , koji se nalaze u shopping molovima sirom Dongguana. Ljudima iz odeljenja za inostrane poslove Dongguana se to dopalo jer su prepoznali našu nesebičnost, podršku i davanje prilike ljudima da napreduju. Tada su me kontaktirali da probamo da napravimo projekat City Twining i da pobratimo grad u kom sam potekao i sada već moj Dongguanom.

Već godinama ne živim u Srbiji i ne pratim preterano političke aktivnosti tamo, ali sam saznao od roditelja da je bivši predsednik Teniskog Kluba Dinamo Pančevo,  iz perioda kada sam ja kao junior igrao za taj klub Tigran Kiš, sada predsednik Skupštine u Pančevu. Pozvao sam ga i preneo mu ideju i želje gradske uprave grada Dongguana, a on mi je objasnio procedure i protokole za takvu vrstu projekta.

Iz odeljenja za inostrane poslove Dongguana su me zamolili da ja budem u njihovoj delegaciji vezano za ovaj projekat saradnje u slučaju da dođe do nekog jezičkog nesporazuma. Oba grada su jako brzo došli do zajedničkog jezika i jako mi je drago da je Skupština Pančeva izglasala jednoglasno tu odluku.

MOTIV

Motiv je isključivo prijateljski i na inicjativu grada Dongguana. Kina je osnivač projekta “ Jedan pojas jedan put” i svi gradovi, privredne komore i firme su ohrabreni od strane centralne vlade da sarađuju sa zemljama koje su deo projekta, a Srbija je jedna od zemalja. Moj lični motiv je da povežem moja dva grada, moje Pančevo i moj Dongguan.

POTENCIJAL

Kada govorimo o gradu kao sto je Dongguan, koji je u top 5 gradova sa najvećim BDP u Kini, potencijal koji bi mogla da stvori ova saradnja je veliki, posebno u sferama, edukacije, sporta , infrastrukture , elektronsko- tehnološke industrije , razmene đaka i stručnjaka iz svih delatnosti.

MPSC Solutions
Foto. MPSC Solutions
jagodic2.jpg

 

MPSC Solutions
Foto: MPSC Solutions
jagodic_4.jpgMarketingNajnovije vesti