Libertatea
Društvo

Kolektiv Libertatee iz Pančeva: Nacionalni savet Rumuna smenio Upravni odbor na telefonskoj sednici

Izvor: 
Autonomija Čet, 20/02/2020 - 20:31Kolektiv Novinsko-izdavačke ustanove na rumunskom jeziku Libertatea iz Pančeva oštro je danas osudio postupak Nacionalnog saveta Rumuna, koji je na telefonskoj sednici smenio Upravni odbor i na isti način imenovao nove članove tog tela, objavila je Autonomija.

“Nacionalni savet Rumuna nije ostavio mogućnost podnošenja drugih predloga osim onih koje je podneo predsednik nacionalnog saveta. O razrešenju članova Upravnog odbora nije se raspravljalo na Odboru za informisanje, Izvršnom odboru Nacionalnog saveta, a ne postoji ni obrazloženje u vezi sa brzopletim razrešenjem članova Upravnog odbora čiji bi mandat svakako istekao u junu ove godine”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je to najkraći put za pretvaranje nedeljnika Libertatea u “političke novine žute štampe” i dodaje da je to sramota za ustanovu koja ove godine obeležava 75 godina postojanja, koju je i predsednik Rumunije decembra 2018. odlikovao Ordenom Zasluge za kulturu.

“Razrešenje članova Upravnog odbora koji su istaknuti u svojim oblastima delovanja i njihova smena sa drugim osobama od kojih su većina anonimne, a među njima su zalutali i neki kojima je rumunski strani jezik, osobe koje nikada nisu imale dodira sa novinarstvom, menadžmentom, književnošću i kulturom, jeste uvreda na račun novinarstva, slobode izražavanja, a iznad svega na račun naše ustanove”, piše u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 20 članova kolektiva Novinsko-izdavačke ustanove Libertatea, na čelu sa direktorom Nikuom Čobanuom.

 


MarketingNajnovije vesti