kovinski učenici u poseti hramu Foto: Privatna arhiva
Društvo

Kovinski đaci u poseti hramu, o svemu se može učiti na internetu, ali posebnost ambijenta ima prednost

Izvor: 
013info Pet, 03/06/2022 - 21:01Učenici šestog razreda kovinske Zmajeve škole danas su, na praznik kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu, posetili obližnji hram i upoznali se sa njegovom bogatom prošlošću.

„Ova nastavna aktivnost u realnom prostoru je završetak jednosemestarskog projekta “Ornamentika u srpskoj srednjevekovnoj sakralnoj arhitekturi” koji je dobio priznanje "Digitalno obrazovanje s kulturnom baštinom" Europeane, internet portala koji pruža pristup različitim tipovima sadržaja kulturnog i naučnog nasleđa Evrope“, objašnjava profesor Dejan Kreculj.

On dodaje du su učenici obišli obližnji hram posvećen Svetim Arhangelima Mihajlu i Gavrilu sa posebnom pažnjom usmerenom na uočavanju njegove ornamentike, prvenstveno oltarske.

Hram je sagrađen u periodu od 1777. do 1780. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

„Osnovnu arhitektonsku konstrukciju drže stubići u dva reda, a ornamentika je najčešće sastavljena od uobičajenih biljnih barokno-klasicističkih motiva. Ikonopisci ikonostasa i freskoslikari nisu poznati, ali se pouzdano zna da je ikonostas bio napravljen kada i crkva sa rezbarijom vrhunskog kvaliteta, čiji se rad može pripisati poznatoj novosadskoj porodici Marković. Smatra se da su ikone nepoznatog majstora nastale u periodu između 1780. i 1805. godine. Ikonostas je remek delo crkvenog graditeljstva iz kraja 18. veka. u duborezu, očuvan u celini sa svim ikonama“, navodi profesor Kreculj, koji je i autor i voditelj ovog projekta.

On ističe da je sve ovo moglo da se sazna i korišćenjem informacionih tehnologija, ali da su posebnost ambijenta i izlaganje sveštenika činili jedinstven i nezaboravan utisak na svakog učenika.

 
MarketingNajnovije vesti