Foto: Bambyle (wikipedia)
Društvo

Kupališta u Omoljici i Brestovcu ne preporučuju se za rekreaciju i kupanje

Izvor: 
013info Pon, 13/09/2021 - 10:52Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda Tamiš, Dunav, Ponjavica, kupalište u Ivanovu, jezero u Kačarevu: br. XI-13-404- 107/2021 od 22.06.2021. godine, zaključenog između Gradske uprave grada Pančeva i Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Zavod za javno zdravlje Pančevo i ove godine u letnjoj sezoni vrši redovno ispitivanje kvaliteta voda koje se koriste za kupanje i rekreaciju na sledećim lokacijama:

  •  reka Tamiš – kupalište u Pančevu, Glogonju i Jabuci,
  • reka Dunav – kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica),
  • Ponjavica – kupalište u Omoljici i Banatskom Brestovcu,
  • kupalište u Ivanovu
  • jezero u Kačarevu.

Definisan obim mikrobioloških analiza je: fekalne koliformne bakterije, ukupne koliformne bakterije, crevne enterokoke i broj aerobnih heterotrofa, a definisan obim fizičko-hemijskih analiza je: pH, suspendovane materije, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, BPK5, HPK, nitrati, nitriti, amonijum jon, hloridi, određivanje ukupnog ostatka posle isparenja na 105oC,(ukupna mineralizacija), elektroprovodljivost na 20ºC, gvožđe, cink, olovo, kadmijum, živa i nikl, navodi se na gradskom sajtu.

Na osnovu rezultata i obavljenih laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja može se zaključiti sledeće:

  1.  Kupališta reke Tamiš u Pančevu, Jabuci i Glogonju, kupališta reke Dunav -Bela stena (levo i desno od špica) i kupališta u Ivanovu i na jezeru u Kačarevo mogu se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije.
  2. Kupalište reke Poljavica u Omoljici i Brestovcu, ne preporučuju se za korišćenje za kupanje i rekreaciju. MarketingNajnovije vesti