Društvo

Ljajić: Agencije da vrate novac turistima koji otkažu put

Izvor: 
Tanjug Čet, 21/07/2016 - 15:07Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, rekao je da su turističke agencije sada, nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj, dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava, a na putnicima je da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne.

„Ko god sada da otkaže putovanje, imaće osnov za povraćaj najvećeg dela sredstava, osim onih stvarnih troškova koje je agencija imala. Taj osnov se sada, uvođenjem vanrednog stanja, stekao i mi o tome sad govorimo, a na putniku, odnosno turistima je definitivna odluka da li će putovati ili neće", rekao je Ljajić novinarima nakon početka radova na rekonstrukciji spomen kompleksa Kadinjača kod Užica.

On je naveo i da je kontaktirao agencije posredstvom kojih naši turisti odlaze u Tursku. Kako kaže, u jednoj je od 106 putnika koji su uplatili aranžman za Tursku 10 putnika otkazalo polazak, u drugoj od 59 putnika niko nije otkazao, a u trećoj agenciji koja ima 110 putnika, jedna porodica je odustala od putovanja u tu zemlju.

Ljajić je podsetio da je na raspolaganju i dežuri telefon gde svi koji su već otputovali i oni koji nameravaju da putuju mogu da se obrate i zatraže savete.

„Tu smo da čujemo pritužbe, žalbe i pokušamo da rešimo problem, za sada nemamo primedbi i zahteva", rekao je Ljajić.

On je naveo da se situacija prati i da su predstavnici resornog ministarstva na vezi sa agencijama i putnicima i da će se blagovremeno donositi potrebne odluke.

Tursko Ministarstvo za kulturu i turizam saopštilo je danas da uvođenjem vanrednog stanja u toj zemlji „ne postoji prepreka za bezbedan boravak i odmor turista u svim destinacijama i letovalištima Turske".

„Mere bezbednosti koje će se primeniti neće ni na koji način uticati na turiste koji budu posećivali Republiku Tursku, niti na svakodnevnicu turskih državljana, a takođe neće predstavljati prepreku ni za normalno funkcionisanje vazdušnog saobraćaja i međunarodna kretanja kroz Tursku", kaže se u saopštenju, koje prenosi beogradska Kancelarija za kulturu i turizam Turske.

Ministarstvo navodi da, počev od 21. jula, vanredno stanje koje je proglašeno širom zemlje predstavlja paket mera koje će se sprovesti u okviru ustavnih zakona radi povećanja bezbednosti, s ciljem da se država izbori sa pretnjama po ljudska prava i slobodu naroda. 

„Navedeni paket mera ne sadrži bilo kakva ograničenja osnovnih ljudskih prava i slobode”, kaže se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti