Društvo

LONČAR: Cela bolnica u Pančevu je pretvorena u "kovid bolnicu". Trenutno 130 pacijenata, a biće ih još više

Izvor: 
013info Sub, 11/04/2020 - 16:26Ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovorio je danas na deo pitanja portala 013info.

-  Cela bolnica u Pančevu je pretvorena u kovid bolnicu. To je urađeno iz epidemioloških razloga, kako slučajno ne bi došlo do mešanja pacijenata.  U Pančevu nema dovoljno uslova da bi moglo da se obezbedi na bezbedan način da se zbrinu i jedni i drugi pacijenti, i oni koji su zaraženi virusom i oni koji nisu. Kao što sam rekao u pančevačkoj bolnici je 130 pacijenata, biće ih još više. Sva lica koja su gravitirala ka bolnici u Pančevu raspoređena su po drugim bolnicama, objasnio je Zlatibor Lončar.

Konkretno što se tiče pacijenata na dijalizi, preuzele su ih ustanove iz Vojvodine i oni će biti odvoženi u „bezbedne“ bolnice, koje nemaju koronapozitivne pacijente.

- Između komfora da budete bez mogućnosti da dođete u kontakt sa pacijentima koji su pozitivni na koronavirus i komfora da uradite dijalizu u svom mestu, odlučili smo se za bezbedniju varijatnu. Sve što radimo radimo sa tim principom. Vodimo se savetima epidemiološke struke i merama koje će spasiti živote. Što budemo odgovorniji ranije  ćemo se vratiti na ono pređašnje stanje, rekao je ministar Lončar.

Odogovor ministra možete preslušati ovde.

A direktor pančevačke bolnice je večeras razjasnio da se u bolnici i dalje leče redovni pacijenti. O tome možete pročitati ovde.

Evo i koja smo pitanja uputili lekarima koji su danas bili na konferenciji za medije.

  • Zašto zelene pijace koje su na otvorenom prostoru ne rade, a supermarketi rade iako su u zatvorenom prostoru? Kada se može očekivati delimično otvaranje zelenih pijaca, u redukovanom I prilagodjenom, režimu I načinu rada?
  • Prošle nedelje Opšta bolnica Pančevo proglašena je COVID  bolnicom. Kako je to promenilo režim rada ove regionalne zdravstvene ustanove, koliko je pacijenata pozitivnih na COVID u bolnici, koji deo bolnice je u COVID režimu – da li bolnica nastavlja da obavlja svoje druge zdravstvene funkcije? Ako nastavlja u kojoj meri I koje, s obzirom da prema našim saznanjima bolesnici sa potrebama dijalize već putuju u druge regionalne bolnice – dakle te funkcije nema.
  • Kada je ustanovljen prvi pacijent pozitivan na COVID u Opštoj bolnici u Pančevu, da li je taj pacijent (odnosno više) njih bili iz regiona Južnog Banata, koji je u naležnosti ove bolnice ili sa nekih drugih prostora?
  • Da li postoje zdravstveni radnici I drugo osoblje u bolnici Pančevo koji su pozitivni na COVID, ima li pozitivnih po drugim zdravstvenim ustanova u Pančevu, kao što su Dom zdravlja sa ambulantama, odnson Zavod za javno zdralje.
  • Da li je do sada bilo pozitivnih na COVID, u Gerontološkom centru Pančevu, Domu za slepa I slabovida lica, Domu za lica ometena u razvoju, Domu za decu bez roditelja – svi su locirani u Pančevu.

Odogovore na ostala pitanja i dalje očekujemo.

 
MarketingNajnovije vesti