Foto: Facebook/Dom zdravlja Pančevo
Društvo

Mart mesec borbe protiv karcinoma, u Južnobanatskom okrugu porast broja obolelih

Izvor: 
013info Čet, 17/03/2022 - 18:03U Južnobanatskom okrugu beleži se blagi porast broja obolelih od malignih bolesti. Doktorka Zorica Sokić, v.d. direktora Doma zdravlja Pančevo, apeluje na građane da budu odgovorni prema svom zdravlju i da se javljaju na preventivne preglede, kako kod svog izabranog lekara, tako i u Centru za prevenciju Doma zdravlja Pančevo.

Kada je u pitanju muška populacija tu prednjači karcinom pluća za čiji je nastanak jedan od okidača pušenje, zatim na toj lisiti je kolorektalni karcinom, odnosno karcinom debelog creva i karcinom prostate, saopšteno je na zvaničnom nalogu Doma zdravlja Pančevo na društvenoj mreži Fejsbuk.

U ženskoj populaciji, kako navode, prednjači karcinom dojke, na drugom mestu je karcinom pluća i na trećem mestu je kolorektalni karcinom.

Na osnovu podataka registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na 4. mestu po obolevanju i 5. mestu po umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu 40-50 žena oboli i 15-20 umre od ove bolesti.

Dr Drsgan Josifović, specijalista ginekologije i akušerstva, apeluje da je veoma važno da se žene javljaju na preventivne preglede, jer do nastanka karcinoma grlića materice prođe i nekoliko godina zato su važne redovne kontrole kako bi se sprečilo da do razvoja bolesti dođe, jer simptoma takoreći nema ili su blagi i nespecifični kada je ovaj karcinom u pitanju.

Jedino putem preventivnih pregleda koji podrazumevaju Papa test i kolposkopiju, može se otkriti početak, premalignih promena na grliću i sam karcinom u početnoj fazi. Putem Kol centra može se zakazati termin kod izabranog ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena.

Kada je karcinom u pitanju, mnogo ima faktora rizika koji mogu da se stave pod kontrolu, da se izbegnu, da se radi na prevenciji i postoje Nacionalni programi koji podrazumevaju skrininge za karcinom grlića materice, za karcinom dojke, i za kolorektalni karcinom.

“40% malignih bolesti može da se izbegne prestankom pušenja, ograničenim konzumranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane i vežbanjem”, navode i dodaju da, ukoliko do bolesti ipak dođe, rano otkrivanje omogućava veći procenat izlečenja.

Rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti. Srbija je prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka zemlja sa srednjim rizikom obolevanja. Najviše ljudi oboleva od raka pluća, dojke, debelog creva i ove tri vrste raka čine jednu trećinu novoobolelih i umrlih od raka u svetu.

 
MarketingNajnovije vesti