stampa Foto: Pixabay.com/Andrys
Svetski dan slobode medija

Medijske slobode u Srbiji nazadovale

Pančevo, Uto, 03/05/2016 - 12:24
Mirjana Marić


Danas je Svetski dan slobode medija, a kako brojna novinarska udruženja tvrde novinarstvo u Srbiji veoma ugroženo i karakteriše ga sve dublje siromaštvo novinara i ostalih medijskih profesionalaca. Stotine novinara je ostalo bez posla, a hiljade njih žive na rubu egzistencije. S druge strane veoma je nizak nivo medijske kulture i pismenosti, pa je samim tim smanjen i društveni značaj kvalitetnih medija.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas, 3. maja, povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija, da je veoma zabrinut zbog "sve većeg restriktivnog okruženja" u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu nezavisnih i slobodnih medija. On je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a pravo na informisanje od slobode medija. 

Generalni sekretar UN je takođe rekao da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja.

"Ipak, novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema", rekao je Ban.

Zaštitnik građana Saša Janković je povodom Svetskog dana slobode medija pozvao organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad i da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih upozorivši da su medijske slobode u Srbiji nazadovale.

Janković je čestitao medijima i medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija, 3. maj "ohrabrujući ih da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska". On je u saopštenju pozvao i same medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i da uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu.

Zaštitnik građana je podsetio da je osnovni činilac slobode medija – slobodan novinar, "što između ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen".

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić je ovim povodom naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije.

Poverenik je ukazao i na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena "sukoba" u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura takozvanih botova i slično, i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim "curenjem" raznih "poverljivih informacija" ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Šabić je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbednosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanje svih koji ugroze bezbednost novinara. S tim u vezi, izrazio je žaljenje što ni posle više godina još nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković takođe je čestitala novinarima Svetski dan slobode medija i istakla da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, ali i da mediji treba da unapređuju standarde izveštavanja i promovišu ljudska prava i toleranciju.  

Janković je navela da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedan od osnovnih postulata svakog demokratskog i tolerantnog društva.  

Poverenica je ukazala i na potrebu poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja novinara, ali naglašava da pre svega njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi ni na koji način, i da je na nadležnim državnim organima obaveza da im osiguraju zaštitu i omoguće nesmetan rad.  
MarketingNajnovije vesti