Gradsko veće Pančeva Ilustracija: Sa jedne od sednica Gradskog veća
Društvo

MEDIJSKI MRAK U PANČEVU: Gradsko veće ne želi novinare na svojim sednicama!

Pančevo, Pet, 27/09/2019 - 01:36
Aleksandar StojkovićNa sednici održanoj 12. septembra, Gradsko veće Pančeva je donelo odluku kojom je ukinulo pravo novinarima da prisustvuju sednicama ovog organa gradske vlasti. Naime, stav u članu 35  kojim je regulisano pravo prisustva „predstavnika sredstava javnog informisanja” je jednostavno obrisan iz Poslovnika Gradskog veća.

Odluka o promeni Poslovnika Gradskog veća je doneta na sednici na koju nisu prisustvovali novinari, iako je tada na snazi još uvek bio ceo član 35. Novinari nisu, kako je to bio običaj, pozvani na tu sednicu. Članovi Gradskog veća nisu hteli ni da u lice saopšte novinarima kako nisu poželjni.

Na naša pitanja o razlozima donošenja ovakve odluke stigao je i odgovor iz Gradske uprave. Prenosimo ga u integralnoj verziji.

Izmenama poslovnika Gradskog veća grada Pančeva treba da se operacionalizuje i unapredi rad Gradskog veća grada Pančeva i stvore preduslovi za efektivniji i efikasniji rad na samoj sednici. 

Gradsko veće će nastaviti, kao i do sada, da radi transparentno i da obaveštava javnost i medije o svom radu davanjem informacija, održavanjem konferencija za novinare, direktnim kontaktom sa predstavnicima medija kroz davanje izjava i intervjue i stvaranjem uslova za upoznavanje građana sa radom, aktima i odlukama donetim na sednicama Gradskog veća, te objavljivanjem informacija putem interneta.

Kako bi se odluke važne za funkcionisanje grada donosile efikasnije i kako bi u skladu sa tim na terenu imali brže vidljive rezultate u svim oblastima za koje je nadležna lokalna samouprava, moramo imati efikasne organe lokalne samoprave i iskoristiti dragoceno vreme tokom sednice za operativan rad i brzo i efikasno izveštavanje stručnih službi i na taj način i brz i efikasan postupak odlučivanja članova Gradskog veća grada Pančeva. 

U postupku izmene Poslovnika, sagledana su i iskustva drugih lokalnih samouprava i možemo reći da dosta gradova i opština u Srbiji ima na ovakav ili sličan način regulisan rad na sednicama Gradskog veća.

Grad Pančevo je u proteklom periodu ocenjen od strane relevantnih institucija kao jedna od najotvorenijih, najodgovornijih i najtransparentnijih lokalnih samouprava u Republici Srbiji i nameravamo da to unapredimo i da brže, bolje i efikasnije funcionišemo na svim nivoima i to je razlog donošenja ovakve odluke.

Pa da krenemo redom, ali od nazad. Po poslednjem izveštaju „Transparentnosti Srbija”, koje jeste Pančevo 2017. godine proglasilo najtransparentnijom lokalnom samoupravom,  Pančevo je izgubilo poene i palo na 40. mesto na listi najtrasparentnijih lokalnih samouprava. Više o tome možete pročitati ovde

Gradska uprava kaže da su u postupku izmene poslovnika sagledana iskustva drugih lokalnih samouprava. Nikako nije jasno zašto se Gradska uprava Pančeva, proglašena najtransparentnijom, ugleda na manje transparentne lokalne samouprave. Valjda je logično da se drugi ugledaju na nju. Osim ako transparentnost nije mana.

Nadalje, a unazad, jer je takav i odgovor, Gradska uprava nam pojašnjava kako se novinari proteruju sa sednica kako bi se dragoceno vreme tokom sednice iskoristilo za operativni rad. Konsultovali smo se sa kolegama novinarima koji su prisustvovali sednicama Gradskog veća i ni jedan se ne seća da su novinarska pitanja, koja se po pravilu postavaljaju nakon što se iscrpi dnevni red, oduzela više od 15 minuta dragocenog vremena članova Gradskog veća. Uglavnom je to par pitanja o pojašnjenju pojedinih odluka i ne traje više od par minuta. Izgleda da je 15 minuta isuviše značajno prezaposlenim članovima Gradskog veća. Tih 15 minuta služi da građani Pančeva dobiju potpuniju informaciju o onome šta je Gradsko veće u njihovo ime odlučilo. Jer Gradsko veće postoji zbog građana ovog grada.

Što se tiče toga da će Gradsko veće kao i do sada nastaviti da obaveštava javnost o odlukama, moralo bi da bude bolje, brže i tačnije. Odgovor na naše novinarsko pitanje čekali smo duže od dva dana, što je u vreme ultra-brzih medija kakav je portal 013info neverovatno mnogo. I to za odgovor koji se sastoji od pet rečenica, a koji i nije sasvim tačan.

I na kraju evo pitanja koja smo postavili Gradskoj upravi grada Pančeva

Odlukom Gradskog veća o izmenama poslovnika gradskog veća Grada Pančeva koja je doneta 12. septembra, obrisan je stav 2. iz člana 35. Poslovnika Gradskog veća. Tim stavom regulisalo se prisustvo novinara sednicama Gradskog veća.

U cilju informisanja građana Pančeva, molimo vas da nam odgovorite:

 

Da li ova odluka znači da je predstavnicima sredstava javnog informisanja zabranjeno da prisustvuju sednicama Gradskog veća?

 

Zašto novinari nisu bili pozvani na tu sednicu Gradskog veća na kojoj je doneta odluka o izmeni, iako je tada još bilo dozvoljeno prisustvo predstavnika sredstava javnog informisanja?

 

Zašto je doneta ova odluka o izmeni i u čijem je to interesu?

 
MarketingNajnovije vesti