maska Foto: pixabay
Društvo

Ministarstvo otklanja nedoumice oko nošenja maske u vrtiću

Izvor: 
Kurir/Telegraf Pet, 18/12/2020 - 15:00Nakon donošenja Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 od 15. decembra 2020. godine, a u vezi sa time da deca starija od četiri godine moraju da nose maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće održavati distancu, pojavile su se nedoumice da li se to odnosi i na vrtiće, piše Kurir.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otkrivaju u kojim uslovima mališani u predškolskim ustanovama moraju da ih nose.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navodi, da u strogo kontrolisanim uslovima tokom boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, nije potrebno da deca nose zaštitne maske. Ukoliko deca sa vaspitačima organizovano napuštaju objekat, neophodno je da svi nose zaštitne maske - saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako navode, zaštitna maska je obavezna za sve osoblje u predškolskim ustanovama tokom boravka na radnom mestu.

- Ministarstvo podseća da je još u maju poslalo svim predškolskim ustanovama Instrukcije u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova u vreme trajanja epidemije Kovid-19, kojom je, između ostalog, predviđeno da su i roditelji koji ulaze u predškolsku ustanovu u obavezi da nose zaštitnu maske - ističu iz Ministarstva.

Uredbom je predviđeno da su roditelji dece starije od četiri godine u obavezi da obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje dva metra (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.).

Nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika.
MarketingNajnovije vesti