Foto: mts promo
Društvo

Mladi Pančevac jedan od pobednika mts app konkursa

Izvor: 
013info Pet, 26/01/2018 - 08:57

Pančevac Luka Jovičić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, jedan je od nagrađenih na ovogodišnjem finalu mts app konkursa, koji od 2011. godine organizuje kompanija Telekom. Takmičenje održano u četvrtak, 25. januara u beogradskom Startit centru. 

„Stories“ aplikacija pruža mogućnost čitanja i kreiranja sopstvenih interaktivnih priča. Uz ovu aplikaciju korisnik može da preuzme bilo koju priču, preuredi njen tok prema sopstvenim željama i nakon toga je objavi, a može i da napiše svoju, potpuno novu priču.

Ove godine nagrađeno je pet timova i pet najboljih aplikacija za mobilne uređaje. Osim Luke Jovičića, koji je nagrađen za aplikaciju „Stories“ pobedu su odnele i aplikacije „Solve&Share“ i  „Eduno“ timova iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, aplikacija „ConTags“ tima iz gimnazije „Bolyai“ iz Sente i aplikacija „Gde je problem?“ tima iz Šabačke gimnazije. 

 – Postoje dve ideje kako se može koristiti aplikacija. Prvo, s obzirom da svako može objavljivati sopstveni sadržaj, same priče se mogu koristiti kao materijal za učenje i proveru znanja, i drugo da se menjanjem postojećih i pravljenjem novih priča svet programiranja približi onima koji se time nikad nisu bavili. U suštini, bilo koja ideja može da se pretoči u oblik interaktivne priče i na neki način realizuje kroz aplikaciju  – rekao je Luka Jovičić, koji je na ovom takmičenju i 2015. i 2016. godine bio drugoplasirani.

Svi učenici, autori aplikacija nagrađeni su mobilnim telefonima i plasirali su se u regionalno finale konkursa pod nazivom „Regionalni app izazov“ koje će biti održano krajem februara u Beogradu. Na ovom takmičenju će učestvovati i nagrađeni timovi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a svi će se boriti za nagradno putovanje u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija ili specijalnu nagradu za inovativnost.

U sedmom mts app konkursu učestvovalo je četrnaest gimnazija u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bile su dvadeset dve aplikacije.

 
MarketingNajnovije vesti