Tamara Stojković i Ivan Filip Kovačević (prvi zdesna), pred polazak za Njujork (Foto: GU Pančevo)
Društvo

Mladi Pančevci delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Izvor: 
Politika (Olga Janković) Sub, 24/09/2022 - 09:01Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama, ove godine će biti dvadesetdvogodišnja Tamara Stojković i dvadesetogodišnji Ivan Filip Kovačević iz Pančeva. Oni će sledeće nedelje otputovati u Njujork, gde će 26. i 27. septembra na Generalnoj skupštini UN predstaviti situaciju mladih u Srbiji i predložiti ovoj svetskoj organizaciji inovacije koje mogu da se uvedu, zahvaljujući programu angažovanja omladinskih delegata, koji se sprovodi u četrdesetak zemalja članica Ujedinjenih nacija.

„Mi smo šesta generacija omladinskih delegata Srbije u UN i zadatak nam je da prenesemo potrebe, želje i sugestije omladine iz Srbije pred međunarodnim telima kao što su Generalna skupština, Komitet za kulturna, socijalna i humanitarna pitanja”, kaže Tamara Stojković, dok njen kolega, omladinski delegat u UN, Ivan Filip Kovačević, napominje, da su do sada obišli Beograd, Niš i Novi Sad, kako bi se susreli sa što više mladih ljudi, razgovarali o najvažnijim pitanjima koja se tiču omladinske politike u Srbiji i imali što potpuniju sliku o njihovim potrebama. To su bili planirani susreti u okviru ciklusa „Dijalog sa mladima” u gradovima širom Srbije, a srpski delegati očekuju, da se u Njujorku upoznaju sa primerima dobre prakse omladinske politike iz čitavog sveta, i da nešto od toga primene u Srbiji.

„Od svih kandidata koji su se prijavili na konkurs, posle nimalo lakog izbora, oba su iz Pančeva. To služi za ponos našem gradu, a za Srbiju je od izuzetnog značaja da budemo tamo u trenutku kada brojne države u svetu imaju predstavnike omladine u UN. Podsticanje uključivanja mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza veoma je važno, jer mladi jesu naša budućnost i sve što radimo radimo zbog njih”, naglasio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. On je mladima poželeo uspeh u radu i izrazio očekivanje da će Tamara i Ivan Filip, po povratku preneti zaključke sa Generalne skupštine pripadnicima svoje generacije, kako bi još više podstakli mlade da se uključe u sve sfere društvenog života.

Neposredno pred polazak za Njujork, Stojković i Kovačević su razgovarali i sa mladima Pančeva, predočili im svoju ulogu, kao i način njihovog izbora, a predstavljanju omladinskih delegata prisustvovali su i Marija Jević, članica Gradskog veća za omladinu i kulturu, i narodni poslanik iz Pančeva Marko Mladenović.
MarketingNajnovije vesti