Jugoslavija Foto: Дмитрий-5-Аверин
Društvo

MUČI VAS JUGONOSTALGIJA? U Bavaništu će u sredu oživeti uspomenu na DAN MLADOSTI, a doći će i ON

Izvor: 
013info Uto, 24/05/2022 - 09:34


U sredu 25. maja, u Bavaništu će se organizovati nova manifestacija, pod nazivom "Jugonostalgija", na dan kada se u SFRJ obeležavao praznik - "Dan mladosti".

Ideja organizatora je da se ožive uspomene na dane kada se omladina družila uz logorsku vatru.

Učesnici u programu će se okupljati od 18, a program će početi u 19 sati. Vodiće ga profesorka srpskog jezika Nataša Jovanov Dragosavac u okviru kog će podsetiti okupljene na vreme bezbrižnog detinjstva i mladosti.

Manifestaciju će posetiti i "ON" - najveći sin naroda i narodnosti. Istina biće to glumac koji će oživeti lik druga Tita.

Zamišljeno je da štafetu, koju su za ovu priliku izradili Mašinska škola u Pančevu i preduzeće "Inox prerada", predstavnik današnje omladine, uruči "Titu Pidikancu".

Tita Pidikanca glumiće zapravo Dolovac, pa se na ovaj način učvršćuje bratska veza dva susedna sela, međusobno udaljenih 8 km letnjim putem (poznato je da su mnogi brakovi u bližoj i daljoj prošlosti zaključeni između žitelja ova dva sela).

Učesnici programa će nositi nekadašnje pionirske marame, podsetiće se pionirske zakletve, a vrhunac programa biće organizovana logorska vatra, sa igranjem kozaračkog kola i pevanjem partizanskih pesama.

Organizatori veruju da će veče biti puno radosti, ali i suza zbog sećanja na vreme koje je iščezlo. Nakon prvog dela večeri ispunjenog vizuelnim simbolima prošlog vremena, nastupiće muzički bendovi koji će svirati YU rok muziku koja je nastajala u periodu od 60-tih godina do nestanka SFRJ.

Program traje do 24 sata, pa gostoljubivi Pidikanci pozivaju sve zainteresovane ljude da dođu u Bavanište 25. maja i da bar na kratko ožive stare uspomene.

Cilj organizatora je da sadašnjoj omladini dočara kako se omladina družila u prošlosti. Nadaju se takođe, da će ovu vrstu druženja ponoviti i iduće godine.

Da cela stvar ne prođe bez čari "banatske kujne", od 15 časova, počinje priprema "vojničkog pasulja na pidikanski način".

Ovakvu poslasticu sigurno do sada niste probali, pa pohitajte u ovo južnobanatsko mesto i od 20 časova, po simboličnoj ceni od 200 dinara po porciji, nahranite telo, a program manifestacije će nahraniti vašu dušu do iduće godine, naravno, ponovo u Bavaništu - 25. maja.

Organizator ovog događaja je grupa lokal-patriota, koji su ujedno okupljeni i na internet nebu u okviru Fejsbuk stranice "Bavanište - Pidikanci na okupu". 

 

 
MarketingNajnovije vesti