Foto: privatna arhiva
Društvo

Muke za poslastičare: uskoro bez Diznijevih junaka na tortama

Pančevo, Sub, 16/01/2016 - 18:35
Mirjana MarićZakon o autorskim pravima polako ulazi u sve segmente društva. Pa ukoliko imate nameru da obradujete neko dete tortom sa motivima likova iz omiljenih crtaća, uskoro ćete morati da dobro razmislite o tome. Kazna za neovlašćeno korišćenje likova Pepa Praseta, Miki Mausa, princeze Elzu i Ane, Sunđer Boba, Munje Mekvina i Diznijeve družine može ići i do 200.000 dinara!

Prethodne nedelje, poslastičare je prilično uznemirila vest koji dolazi od naših suseda. Naime, hrvatska kompanija „Fani kejk faktori”, koja je nedavno otkupila prava za korišćenje određenih likova iz crtanih filmova, isključivo za torte, mogla bi već u martu da se pojavi i na srpskom tržištu. Oni su već obavestili sve poslastičare u Hrvatskoj da je korišćenje likova iz crtanih filmova kojima se dekorišu torte kršenje autorskih prava i da za sada samo ova firma ima legalno pravo da se time bavi.

Ova situacija može direktno da se prenese i na tržište Srbije, jer torte kompanije „Fan kejk fektori” uskoro stižu i u naše maloprodajne lance.

Svi oni koji žive od prodaje dečjih rođendanskih torti, osetiće veliki udarac na njihovo poslovanje jer je ovaj segment izrade torti jedan od najznačajnijih i najprofitabilnijih u svakoj poslastičarnici. Kako bismo saznali koliko su poslastičari u Pančevu informisani o ovoj situaciji i da li strahuju od izvesnih kazni, razgovarali smo sa vlasnikom poslastičarnice Anči kolači, Draganom Milosavljevićem, koji nam je rekao da su o ovim merama saznali upravo iz medija.

Kako on kaže za sada ova poslastičarnica nema licencu kakvu poseduje hrvatska „Fan kejk fektori”, ali da bi je nabalili ako bi postojao ekonomski interes za to. „Ako bi cena bila prihvatljiva za nas, ali i za potencijalne kupce naših torti mi bismo nabavili ovu licencu. Trošak plaćanja licence bi morao da se ukalkuliše u proizvodnu cenu torte, i pitanje je da li bi kupci to mogli da plate.”

Vlasnik poslastičarnice Anči kolači nam je takođe rekao da bi prestanak izrade torti sa likovima omiljenih Diznijevih crtaća u velikoj meri uticao na njihovo poslovanje. „Naša firma ima 33 stalno zaposlena radnika a segment torti za dečije rođendane je veliki. Ukoliko bi prestali da pravimo ove figure verovatno da bismo morali da otpustimo jedan broj radnika, najmanje 2-3.”

Kako bi obavestila sve koji se bave ovom oblašću o kršenju autorskih prava prilikom neovlašćenog korišćenja Diznijevih likova za izradu torti, hrvatska kompanija „Fan kejk fektori” unajmila je advokatsku kancelariju koja je slala obaveštenja i upozorenja. Iz te kancelarije je poručeno da će izveštaj kontrole poštovanja zakona biti poslat kompaniji Dizni, koja je davalac licence koja treba da odluči o daljem postupanju.

Kazne za kršenje autorskih prava za fizička lica, kreću se i do 200.000 dinara i one mogu neprijatno da iznenade i sve one koji privatno prave torte po porudžbini. Kazna za kršenje autorskih prava u Srbiji se kreće od 50.000 dinara do čak milion dinara, a kršenje ovog zakona tretira se i kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti