Covid 19 Foto: pixabay
Društvo

N1: Građani Pančeva se žale da nema testova, iz Zavoda poručuju - mora da se zakaže

Izvor: 
N1 Uto, 23/06/2020 - 22:45


Građani koji su se javili N1 tvrde da u Zavodu za javno zdravlje Pančevo prethodnih dana nisu mogli da urade testiranje, jer su im nadležni rekli da testova nema dovoljno. Ipak, direktorka te institucije kaže da je situacija pod kontrolom i da zbog velikog interesovanja testiranje na COVID-19 od sada mora da se zakaže.

Od kada je utvrđeno da ima koronavirus, sedamdesetjednogodišnja Ljubica Glišić je dve nedelje provela u bolnici. Potom je 14 dana bila u kućnoj izolaciji. Kaže i da su je lekari obavezali da nakon toga, mora opet da se testira.

Međutim, kada je krenula u pančevački Zavod za javno zdravlje da utvrdi da li se izlečila, naišla je na zatvorena vrata.

"Kada sam došla u Pančevo i došla do šaltera i onda su kazali da nisu u mogućnosti da nas testiraju, da nemaju testova dovoljno, da se ne može od juče popodne da se zakazuje, i da oni dobijaju određeni broj testova da me čak ne mogu ni zakazati, jer ne zaju koliki će broj testova da dobiju iz Novog Sada", rekla je Glišić.

Međutim, direktorka Zavoda tvrdi drugačije. Za N1 navodi da je zbog velikog interesovanja, uvedeno pravilo da se testiranje radi na zakazivanje i po prioritetu.

"Zbog velikog pritiska mi smo od juče uveli zakazivanje i očigledno gospođa koja vam se javila nije dobro razumela, znači trebalo je da zakaže telefonom, telefon se nalazi na sajtu Zavoda i na Fejsbuk stranici Zavoda i na mikrobiloškoj laboratoriji i da se zakaže testiranje", rekla je Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

N1: Ako neko dođe lično, a ne zakaže?

Lazić: Ako neko dođe lično, a nije zakazan u zavisnosti koliko tog dana imamo zakazanih, ako mogu da se prime biće primljeni.

N1: Je l' imate dovoljno testova u Pančevu?

Lazić: Imamo dovoljno.

Da je situacija sa testiranjem na teritoriji Vojvodine pod kontrolom, uveravaju iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

"Svi pacijenti na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine testiraju se u skladu sa medicinskim indikacijama i preporukama nadležnih stručnih službi Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. Do sada nije bilo nikakvih pritužbi građana", istakao je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo Zoran Gojković.

Inače, nadležni u pokrajni su ranije tvrdili da se u Vojvodini dnevno testira od 200 do 300 ljudi. Međutim, poslednjih nedelja ti podaci javnosti nisu pozanti, zbog toga što nadležni iz Ministarstva zdravlja na sajtu Kovid 19, te informacije više ne objavljuju.
MarketingNajnovije vesti