Tamiš Pančevo
Društvo

Na obali Tamiša ubijeno više od 60 ptica, neke od njih strogo zaštićene vrste

Izvor: 
021.rs Pon, 14/02/2022 - 13:29Na obali Tamiša kod ribnjaka Sutjeska pronađena su 64 leša divljih ptica, prenosi 021.rs.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su do ovog saznanja došli tragom informacija koje su dobili od građana, u nedelju, 13. februara.

U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara (Buteo buteo), 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje (Ardea alba), sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje (Ardea cinerea) i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca (Phalacrocorax carbo).

"Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene", kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On napominje da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezdo belorepana, gnezdo mišara, par crnih žuna, te da su sve to strogo zaštićene vrste.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama.

"Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica, pa ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava", kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Knežević naglašava da je aneta i neprocenjiva šteta poljoprivredi jer su mišari poznati kao prirodni saborci protiv prenamnoženja glodara na našim oranicama.

"Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti, a naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja", pojašnjava Knežević.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

 
MarketingNajnovije vesti