Društvo

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine donirao školi u Mramorku interaktivnu tablu, projektor i laptop

Izvor: 
013info Sre, 01/12/2021 - 14:37Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine donirao je Osnovnoj školi "Sava Maksimović"u Mramorku interaktivnu tablu, projektor i laptop, a  ovaj projekat finansirala je Ambasada Rumunije.

Našu školu je  u četvrtak, 25.11.2021.godine povodom donacije posetio predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu, koordinatorka Odbora za obrazovanje pri Nacionalnom savetu Rodika Almažan, sekretar pri Nacionalnom savetu Marinel Petrika, predstavnici lokalne samouprave  Dragan Maksimović i Aleksandar Paulica i predsednik Crkvenog odbora Rumunske pravoslavne crkve Viktor Simulj.

U školi u Mramorku se od osnivanja (1821.godine), pa sve do šk.1994/1995.godine nastava odvija na srpskom i na rumunskom jeziku. Nakon toga rumunski jezik se izučava kao izborni predmet/program kao Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, gde veliki broj učenika izučava Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture. Škola u Mramorku 2021.godine obeležava 200 godina od osnivanja i posebno je značajno što smo u godini obeležavanja  velikog jubileja škole dobili ovako vrednu donaciju.

Zahvaljujući ovom savremenom nastavnom sredstvu  škola će imati bolje uslove za rad i na taj način je Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine  pomogao da se uvaže principi jednakog prava i dostupnosti osnovnim obrazovanjem, efikasnosti i efektivnosti, u skladu sa geografskim, demografskim, kulturnim, ekonomskim i drugim karakteristikama, uz uvažavanje specifičnosti lokalne tradicije nacionalno mešovitih područja i područja naseljenih nacionalnim manjinama.

Škola u Mramorku je izrazila veliku zahvalnost Nacionalnom savetu rumunske nacionalne manjine na donaciji, kao i želju za  nastavak uspešne saradnje u budućem radu na negovanju maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture, a samim tim i negovanju multikulturalnosti.
MarketingNajnovije vesti