Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Društvo

Nadležni nemaju pojma koliko je zaposlenih u ministarstvima

Izvor: 
CIK Sub, 28/05/2016 - 10:55
Od broja ministarstava daleko je važniji broj zaposlenih u njima, ali nadležni organi o tome nemaju nikakve podatke, utvrdio je CIK u istraživanju.


Centar za istraživanje korupcije je pre dve nedelje poslao pitanja Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa brojem zaposlenih u državnoj upravi, s namerom da se utvrdi koji je optimalan broj između broja zaposlenih i broja resora u vladi. Međutim, konkretan odgovor nije stigao.  

Ispostavilo se da niko u državi ne zna sa preciznošću, ili neće da otkrije, koliko ljudi radi u ministarstvima, proizilazi iz odgovora koji su novinar iz CIK-a dobili:  

„Ministarstvo se suočava sa problemima kao što su: registar zaposlenih koji vodi Uprava za trezor, a kog smo mi samo korisnici, i treba da uzimamo podatke iz tog Registra i koristimo ih za potrebe realizacije reforme, korisnici javnih sredstava koji treba da unose podatke radi evidencije broja zaposlenih ne unose ih u zakonskom roku, pa samim tim nemamo ni pouzdane podatke. Ministarstvo ih je upozorilo dopisom prošle nedelje, sa rokom do kraja te iste nedelje, i to je suštinski bio razlog čekanja na naš odgovor. Međutim, pomaka nije bilo".

Na kraju, nadležni u Ministarstvu državne uprave dodaju da „kao i do sada, Ministarstvo ne bi da izlazi sa podacima koji nisu potpuno precizni ili makar pouzdani", ali i napominju da su „u međuvremenu angažovali eksperte koji će nezavisno da prate reformu javne uprave, uključujući i podatke o broju zaposlenih u upravi”, navodi se na sajtu ovog centra.

Inače, poslednji relevantan podatak o broju zaposlenih u ministarstvima CIK je pronašao na sajtu ovog ministarstva, u dokumentu „Moderna država – racionalna država", u kome je juna 2015. rađena analiza uprava i broja zaposlenih u 2014. Ukupan broj zaposlenih u državnoj upravi tada je iznosio 27.275, dok je u 14 ministarstava (bez MUP-a i Ministarstva odbrane) radilo 4.556 ljudi.

Nakon ove analize, državni funkcioneri nisu izlazili sa preciznim podacima o obimu državne uprave, a u javnosti se samo spekulisalo o trenutnom broju zaposlenih, o broju onih koje treba otpustiti i o racionalizaciji javnog sektora koja je u toku.

Autor: CIK 
MarketingNajnovije vesti