Foto: privatna arhiva
Intervju - Danica Zečević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu

Nagrade su podstrek i motivacija

Pančevo, Pon, 02/05/2016 - 12:10
Mirjana MarićNaša sugrađanka Danica Zečević, polaznica Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” i učenica Matematičke gimnazije u Beogradu, nedavno je osvojila veoma vredno priznanje - Zlatnu medalju na 5. Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke. Ubrzo nakon toga na 54. Državnom takmičenju iz fizike za srednjoškolce još jedno prvo mesto, a ovo su samo nagrade sa takmičenja u 2016. godini. Trud, rad i posvećenost se uvek vredno nagrade i to je ono čemu smo svi svedoci kada su uspesi Danice Zečević u pitanju. Za portal 013info ona je ispričala koliko vremena ulaže u vežbanje matematike, čime se bavi kada ima slobodnog vremena, koliko joj znače nagrade i svi oni sa kojima godinama sarađuje u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin”.

Nedavno si osvojila zlatnu medalju na 5. Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke. Malo je reći da si veoma talentovana i uspešna u ovoj oblasti. Šta je ono što te najviše privlači kada je matematika u pitanju i motiviše da radiš?

- U početku sam volela da budem što bolja na takmičenjima, ali ubrzo sam krenula da pohađam nastavu u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“ i upoznala sam divne, zanimljive vršnjake sa sličnim interesovanjima. Sada slobodno mogu da kažem da me je svih ovih godina to prijateljstvo najviše guralo napred. Viđali smo se jednom nedeljno, zajedno rešavali zadatke, polako po;eli da se bolje upoznajemo. „Ekipa“ je manje-više ostala ista od šestog razreda i mnogo dugujemo jedni drugima. Nikad nismo bili konkurenti, uvek smo navijali jedni za druge i radovali se svačijim uspesima. Naravno, ništa ne bi bilo da nije velike ljubavi prema matematici. Interesantno mi je da rešavam probleme, volim da se suočavam sa izazovima...

Šta medalje i nagrade predstavljaju za tebe?

- Medalje i nagrade su mi uvek potvrda mog rada i znanja. One su veliki podstrek i motivacija. Pokazuju mi koliko sam napredovala i na čemu treba više da radim. Kada imam takmičenje uskoro, sigurno ću više vremena da posvetim fizici ili matematici nego inače, ali bitno je da uvek radim, makar pomalo. 

Foto: Privatna arhiva
danica-nagrada.jpg

 

Koliko često vežbaš matematiku i da li imaš vremena za neke druge aktivnosti?

- Za matematiku je jako važan kontinuitet. Teško da neko ko nije radio od osnovne škole može da ima uspeha. Ali ne postoji neko fiksno vreme koje provedem tako svaki dan. Sve zavisi od raspoloženja, volje i vremena do sledećeg takmičenja. Nekad mogu da rešavam zadatke ceo dan, a nekad jednostavno nemam volje da sednem da radim. 

Što se drugih aktivnosti tiče, sve je u organizaciji. Do skoro sam trenirala odbojku redovno, ali sam nažalost morala da prestanem jer mi vreme nije odgovaralo. Volim da izlazim sa društvom, da čitam, gledam filmove, posećujem festivale i za to uvek može da se nađe vremena.

Koliko ti znači rad sa profesorima i drugim polaznicima u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin”?

- Svi su oni velika podrška, i profesori i drugi učenici. Profesori su nam pokazali kako matematika može da bude mnogo zanimljivija nego ono što se radi na redovnoj nastavi. Mi, polaznici, se poznajemo godinama, zajedno smo počeli da se takmičimo, da se bavimo fizikom ili matematikom. Uvek smo se trudili da jedni drugima pomognemo i ponosimo se uspesima svih. Divno društvo koje sam našla u Centru me je „nateralo“ da se što više trudim, a kasnije i da upišem Matematičku gimnaziju. Hvala im na tome.

Činjenica je da obraduješ svakog Pančevca i učiniš nas ponosnim kada osvajaš tako važne nagrade. Da li možeš da nam kažeš šta je tvoj recept za uspeh? I šta su tvoji naredni ciljevi?

- Mislim da je najvažnije da volite ono čime se bavite. Ne mogu da zamislim da provedem čitav dan radeći nešto sto mi se uopšte ne dopada. Za matematiku je neophodan talenat, ali bez redovnog rada on ne znači ništa.

Za sada imam plan da se odmorim od takmičenjima i popravim ocene. Ali za studije se još nisam odlučila. Verovatno ću se prijaviti za inostranstvo za teorijsku matematiku, mada nisam sigurna. Imam još vremena, tako da sve lako može da se promeni.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti