Saopštenje HIP-Petrohemija

Nastavljena proizvodnja u Etilenu, PEVG-u i PENG-u

Izvor: 
Saopštenje HIP-Petrohemija Sre, 27/04/2016 - 14:29Usled poremećaja pritiska u sistemu napojnog gorivnog gasa u fabrici Etilen, u subotu, 23. aprila 2016. godine oko 21.00 h došlo je do istovremenog ispada iz rada oba kotla za proizvodnju vodene pare, nakon čega je usledilo prinudno zaustavljanje proizvodnje u skladu sa važećom procedurom za takve situacije. Kao posledica javio se pojačan zvuk i plamen iz baklje, koja predstavlja deo osnovnog sigurnosnog sistema pogona. Zaposleni u HIP-Petrohemiji su odreagovali pravovremeno i savesno u skladu sa procedurama i uputstvima za postupanje u ovakvim situacijama. Paralelno su vršena merenja koncentracija ugljovodonika u vazduhu koja su, kao i monitoring sistem u gradu Pančevu, pokazala da nije bilo uticaja na radnu i životnu sredinu, a sve nadležne institucije su blagovremeno obaveštene.

 

Nakon provere i dovođenja u funkcionalno stanje kotlovskog sistema, u nedelju, 24. aprila fabrika Etilen je krenula u restart proizvodnje, po standardnoj proceduri za startne aktivnosti. U roku od 24 časa dobijen je etilen u specifikaciji, pa je u ponedeljak startovala proizvodnja u fabrici PENG i u utorak u fabrici PEVG.

 

Usled problema sa postizanjem željene specifikacije propilena, u utorak 26. aprila, u večernjim satima pristupilo se podešavanju parametara kolone deetanizera, zbog čega se kao posledica javio plamen na baklji. Uticaja na radnu i životnu sredinu nije bilo, a sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene. U ovom trenutku se proizvodnja u HIP-Petrohemiji, u svim proizvodnim celinama odvija stabilno.
MarketingNajnovije vesti