Svetska nedelja dojenja

Neka i mame koje rade doje

Pančevo, Uto, 28/07/2015 - 13:45
Aleksandar Stojković
Povodom Svetske nedelje dojenja, u Republici Srbiji raspisan je i konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova na temu:„NEKA I MAME KOJE RADE DOJE”Ove godine, Svetska nedelja dojenja (1–7. avgust 2015.) koju koordinira Svetska alijansa za akciju dojenja posvećena je zajedničkom globalnom akcijom za podršku ženama da doje na radnom mestu. Bez obzira da li je žena zvanično zaposlena u državnoj tj. privatnoj firmi ili radi u kućnim uslovima, potrebno je da ima mogućnost da doji bebu. Tema Svetske nedelje dojenja za 2015. godinu odnosi se na zaposlene žene dojilje i podseća na kampanju Svetske nedelje dojenja iz 1993. godine kada je tema bila Majka-frendli inicijativa na radnom mestu.

Mnogo je postignuto tokom poslednje 22 godine globalne akcije podrške ženama u dojenju na radnom mestu, posebno usvajanje revidirane Konvencije o zaštiti materinstva 183 Međunarodne organizacije rada sa mnogo jačim pravima majke, i više akcija za unapređenje nacionalnih zakona i praksi u državama. Na nivou radnog mesta, takođe smo videli više akcija promocije dojenja ili prijatna radna mesta za dojilje uključujući nagrade poslodavaca za dojenje, kao i veću svest o pravima žena koje doje na radnom mestu.

Innocenti deklaracija za zaštitu, promociju i podršku dojenju (1990) prepoznala je da dojenje obezbeđuje idealnu ishranu za bebe i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju. I pored 25 godina napornog rada ostalo je mnogo toga da se uradi, posebno na četvrtom cilju Innocenti deklaracije: da pozove vlade da „... donesu zakon za zaštitu prava zaposlenih žena koje doje i uspostavljanje uslova za njegovo sprovođenje”.

Svetska alijansa za akciju dojenja poziva na:

•    zajedničku globalnu akciju za podršku ženama da doje na radnom mestu, bez obzira da li je žena zvanično zaposlena u državnoj tj. privatnoj firmi ili radi u kućnim uslovima

•    donošenje i implementaciju zakona o zaštiti materinstva i propisa od strane vlada, u skladu sa Konvencijom o zaštiti materinstva Međunarodne organizacije rada

•    uključivanje ciljnih pokazatelja dojenja u održivi razvoj ciljeva.

Za kampanju Svetske nedelje dojenja 2015. Svetska alijansa za akciju dojenja i njeni partneri na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou imaju za cilj da osnaže i podrže sve žene da na odgovarajući način kombinuju rad sa gajenjem dece, posebno dojenjem.

Povodom Svetske nedelje dojenja, u Republici Srbiji raspisan je i konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova na temu:„NEKA I MAME KOJE RADE DOJE”. Konkurs su raspisali Institu za javno zdravlje Srbije i Mreža Instituta/Zavoda za javno zdravlje Srbije.

Konkurs je deo kampanje Nacionalna nedelja dojenja i namenjen je deci iz predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola u Srbiji.      

Predškolske ustanove treba da pošalju po tri najbolja likovna rada, a osnovne škole po tri najbolja likovna i literarna rada na adresu okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje sa naznakom „KONKURS – SVETSKA NEDELjA DOJENjA”. Radove slati najkasnije do petka, 25. septembra 2015. godine. 

Najuspešniji radovi na temu „Neka i mame koje rade doje” na okružnom nivou biće dostavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” do 2. oktobra 2015. godine. Žiri sastavljen od likovnih pedagoda i stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja odabraće najbolje radove dece predškolskog uzrasta i učenika na republičkom nivou, a najbolji radovi  će biti objavljeni na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.  

Ovom kampanjom želimo da još jednom skrenemo pažnju zdravstvenoj i široj javnosti koliki je značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke, ali i da naglasimo značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, porodiljama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje. Podrška dojenju na radnom mestu znači podršku majkama koje doje i to od strane poslodavca, kao i svih članova porodice, prijatelja, lokalne i šire društvene zajednice.

Predškolske ustanove i osnovne škole sa teritorije Južnog Banata radove mogu slati do 25.septembra na adresu:

Zavod za javno zdravlje Pančevo

Pasterova 2

2600 Pančevo

Direktorka Zavoda:

Prim. dr Mica Sarić Tanasković

 

 
MarketingNajnovije vesti