„Konkordija" zakupila poslovni prostor zdravstvene ustanove

Nije horor film: Ovako izgleda mrtvačnica Opšte bolnice Pančevo

Pančevo, Sre, 16/03/2016 - 17:24
Ivana Predić
Mesta ima za tri do pet pokojnika, a mesečno u ustanovi premine od 50 do 100 pacijenata


Pančevačka Opšta bolnica raspisala je javni oglas za davanje u zakup poslovnog prostora za potrebe mrtvačnice, a na javnom nadmetanju za zakup održanom u ponedeljak, 14. marta, najvišu ponudu dalo je pogrebno preduzeće Konkordija“.

I dok se javnost čudi pred činjenicom da čak i mrtvačnice mogu da budu privatizovane, u Opštoj bolnici kažu da je zakup odlična poslovna odluka. Praksa da državnom mrtvačnicom rukovodi privatna firma ipak nije nova. Ona postoji već u Kliničkom centru u Nišu, Kovinu, Zaječaru i drugim gradovima.

Opšta bolnica Pančevo već decenijama ima problem sa prostorom u mrtvačnici, a incident iz 2013. godine kada su u ustanovi zamenili dva tela, još uvek se prepričava.

Nejasno je zašto se podigla tolika prašina. Zakon o zdravstvenoj zaštitu nema rubriku koja se bavi oblačenjem tela pokojnika, i zbog toga se na različitim mestima primenjuju različite procedure. Bilo je različtih reakcija na ovaj naš oglas i poziva iz nekih preduzeća, koja se bave tom problematikom, kao i od pojedinaca, ali mogu da kažem da smo sve uradili u skladu sa  zakonom i sproveli javno nadmetanje kako ceo proces ne bi nikome bio sumnjiv”, objašnjava dr Nebojša Tasić, direktor Opšte bolnice Pančevo.

 

img_5835.jpg

 

On je objasnio da je ustanova dobila saglasnost republičkih i pokrajinskih inspekcija i sekretarijata za izdavanje prostora koji je u sklopu bolnice. Ovo je inače, treći pokušaj Opšte bolnice da izda mrtvačnicu u zakup, a prethodna dva oglasa bila su oborena od strane JKP „Zelenilo“ Pančevo jer ustanova nije imala dozvolu osnivača za taj posao.

Prema rečima našeg sagovornika do kraja nedelje biće sklopljen ugovor sa novim zakupcem, koji će mesečno ustanovi plaćati 95.000 dinara. Nakon pribavljanja dozvola za izvođenje radova, zakupac će prema ugovoru imati četiri meseca za završetak adaptacije. Dr Nebojša Tasić ističe da će novac od izdavanja biti potrošen za pokrivanje zaostalih materijalnih troškova i isplatu zarada radnicima koje ustanova planira da angažuje s obzirom na to da nema dovoljno lekara i sestara, jer od Ministarstva zdravlja nema odobrenje za zapošljavanje nove radne snage.

img_5830.jpg

 

Tasić je da istakao pogrebno preduzeće „Konkordija“ neće imati pravo da prodaje pogrebnu opremu i da prema ugovoru ima obavezu da uloži oko 45.000 evra za adaptaciju i opremanje mrtvačnice, koja je u jako lošem stanju. Ekipa portala 013info imala je priliku da obiđe salu za obdukcije i hladnjaču, a ono što smo videli može poslužiti kao scenografija za snimanje horor filmova. Duž hodnika su zidovi olupani, a na svaki korak morate da pazite jer je pod u jako lošem stanju, pa možete završiti na obližnjoj ortopediji. Sve je poput prizora iz ilegalnih ordinacija, dobro sakriveniih u trošnim objektima. Zidovi su oštećeni, a plafoni skloni padu, dok se prostorijama šire neprijatni mirisi. Jedino je osoblje koje radi na ovom mestu ljubazno i predusretljivo.

 

img_5842.jpg

 

Inače, u hladnjači Opšte bolnice ima mesta samo za tri do pet pokojnika, a mesečno u toj ustanovi premine od 50 do 100 pacijenata. Na pitanje gde se onda odlažu tela pokojnika, Tasić odgovara:

„Tražimo pomoć drugih ustanova ili se tela pokojnika odlažu na adekvatan način”.

Novi zakupac obezbediće mesta za 20 pokojnika, i nadamo se stvoriti bolje uslove za pokojnike.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti