Foto: Ilustracija / Petr Adamek
Društvo

Nije povećano gama zračenje u Srbiji zbog nuklearke u Mađarskoj

Izvor: 
Beta Čet, 14/07/2016 - 16:19U Srbiji nije zabeleženo povećanje gama zračenja, posle zatvaranja reaktora u jedinoj nukleranoj elektrani u Madjarskoj, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Ta agencija je navela da svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti i da će o bilo kakvim promenama blagovremeno obavestiti javnost. "U vezi sa ovim događajem (u nukleranoj elektrani Pakš) Agencija saopštava da nije zabeleženo povećanje gama zračenja na teritoriji naše zemlje", navodi se u saopštenju.
 
Jedan od četiri reaktora u jedinoj nuklearnoj elektrani u Mađarskoj zatvoren je zbog električnog kvara u kontrolnom sistemu, saopšteno je prethodno danas iz te elektrane, gde navode da incident ne predstavlja nuklearnu opasnost i da ostali reaktori funkcionišu normalno.
 
Popravka na oštećenom reaktoru počela je i očekuje se da će on biti ponovo stavljen u pogon sutra oko 12h.
 
Nuklearna elektrana ruske proizvodnje u gradu Pakš obezbedila je oko polovinu mađarske potrošnje struje 2014. godine i sada je u ranoj fazi velikog proširenja kojim treba da poveća proizvodnju za oko 20 odsto.
Pakš je od Pančeva udaljen oko 360km.
Izvor: BetaMarketingNajnovije vesti