Petrohemija Foto: HIP Petrohemija
Društvo

NIS-ovo preuzimanje pančevačke "Petrohemije" logičan korak

Izvor: 
Tanjug Sre, 26/01/2022 - 13:03


Predsednik Izvršnog odbora „Gasprom njefta" Aleksandar Đukov ocenio je da je povećanje udela NIS-a u HIP „Petrohemiji“ Pančevo, logičan nastavak višegodišnjeg efikasnog partnerstva sa Vladom Srbije u razvoju energetskog sektora Srbije, prenosi NIS.

Navodi se da je Đukov u intervjuu za rusku TV stanicu „Rusija 24“ kazao da su NIS i HIP „Petrohemija“ integrisani u jedinstvenu proizvodnu celinu, te da je objedinjavanje ovih kapaciteta na korporativnom nivou sasvim logičan korak.

„Ovo će omogućiti dugoročan razvoj 'Petrohemije', modernizaciju njenih kapaciteta i jačanje pozicije ovog preduzeća na petrohemijskom tržištu Balkana. Zajedno sa Vladom Srbije mi smo već definisali prvi prioritet - izgradnju kompleksa za proizvodnju polipropilena kapaciteta 140.000 tona, na najvišem tehnološkom nivou“, rekao je prvi čovek „Gasprom njefta“.

On je dodao da se planira i modernizacija glavnih proizvodnih kapaciteta sa ciljem povećanja energetske efikasnosti proizvodnje i primene savremenih ekoloških rešenja.

„Obim investicija u prvoj fazi je 150 miliona evra. To će biti investicije NIS-a čiji su akcionari 'Gasprom njeft' i Vlada Srbije“, najavio je Đukov.

NIS ppodseća da su krajem decembra prošle godine Ministarstvo privrede u ime Vlade Srbije, kompanija NIS i HIP „Petrohemija“ potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu.

Njime je NIS povećao vlasnički udeo u pančevačkoj „Petrohemiji“ sa dosadašnjih 20,86 odsto na 90 procenata akcija, uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena u roku od šest godina.
MarketingNajnovije vesti