Društvo

Noć istraživača 25. septembra i u Pančevu

Izvor: 
Tanjug Uto, 01/09/2015 - 09:16Pod sloganom "Zasijajmo zajedno u Noći" u 10 gradova u Srbiji 25. septembra će biti održana šesta Noć istraživača, čiji je program, prema rečima organizatora, osmišljen da isprovocira posetioce da se zaljube u nauku.

Manifestacija će ove godine biti održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji i Svilajncu, a programi će biti besplatni za posetioce, rečeno je na konferenciji za novinare.

U gradovima Vojvodine fokus će biti na otkrićima koja su promenila svet, a svi programi će biti interaktivni i prilagođeni različitim uzrastima. 

Raznovrstan program očekuje i posetioce u Pančevu, u Domu omladine i Kulturnom centru, gde će biti organizovano naučno takmičenje Y Faktor, a posetioci će moći da nauče i kako da naprave parfem i da ponesu DNK iz jagode.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović je istakao da ideja jeste da se nauka približi mladima, ali ne samo mladima, već svim strukturama društva. 

Nedović je podvukao da ulaganje u nauku nije trošak, već investiranje u budućnost i privredu i pokretanje ciklusa daljeg razvoja države.

Prema njegovim rečima, interaktivne radionice koje su osmišljene za Noć istraživača treba da pokažu mladim ljudima koliko je bavljenje naukom interesantno i izazovno.

Manifestacija Noć istraživača, koja ima za cilj da prvenstveno mladima približi posao istraživača, u Evopi se ove godine obeležava jubilarni deseti put. 

Naučnici su pre 10 godina spontano izašli na ulice i pokušali da građanima približe nauku kako bi smanjili jaz koji se neprestano povećavao i na taj način je nastala manifestacija Noć istraživača.

Noć istraživača finansirana je iz programa "Horizont 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru podprograma Marija Sklodovska Kiri.
MarketingNajnovije vesti