Društvo

Obračunski listić za isplatu plata je dokaz na sudu

Izvor: 
Tanjug Uto, 06/10/2015 - 08:27Na osnovu obračunskih listića za isplatu plata, do sada je za skoro 5.000 radnika kojima poslodavci nisu isplatili zarade, isplaćeno 158 miliona dinara, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin i pozvao poslodavce da izdaju redovno obračunske listiće radnicima, a radnike da koriste to svoje zakonsko pravo.

Vulin je novinarima nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta kazao da su kazne za poslodavce koji se toga ne pridržavaju i do dva miliona dinara.

On je kazao da je obračunski listić dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi radnici mogli da naplate svoja potraživanja odnosno dobiju neisplaćene plate.

"Molim poslodavce da se toga pridržavaju i izdaju građanima obračunske listiće, to ste dužni bez obzira na to da li ste isplatili platu, a radnike pozivam da koriste to pravo", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da je primetno da se, kako odmiče vreme od početka primene Zakona o radu i člana 121 koji se odnosi na to, povećava broj radnika koji na taj način traže svoja prava, a primetno je i da se smanjuje broj poslodavaca koji se pridržava toga.

On je kazao da je to veoma korisno za radnike koji tako mogu da zatraže zaostale plate sudskim putem, kao i da je inspekcija svakodnevno na terenu.

Kako je rekao, država će se čvrto boriti protiv zloupotreba u toj oblasti i sankcionisati one koji se ne pridržavaju propisa.
MarketingNajnovije vesti