Društvo

Od Istanbula do Pančeva u vreme vojnog udara

Pančevo, Ned, 17/07/2016 - 14:04
Vladimir ĐokovićPANČEVO, 17. jul - Naša sugrađanka Aleksandra Šljivar iz Amerike doputovala je u subotu po podne u 17:30 avionom, a kako drugačije, u Istanbul. Na putu za Beograd na turskom aerodromu se zadesila u vreme pokušaja vojnog puča. Za nju u vreme otkazanih letova.

„Letela sam Turkiš aerlajnsom. I stvarno to je jako dobra kompanija i aerodrom u Istanbulu je njihov najveći. Ali nije bilo prijatno. Prvo znamo šta se na aerodromu desilo pre dve nedelje kada je bio onaj teroristički napad, a onda stižemo i svi letovi za ovaj naš region – otkazani. Nije bilo nikakvog posebnog razloga, konkretnog, da čoveku ne bude prijatno, ali opet...Spremiš se da letiš dalje, kući za Srbiju i Beograd, a tek na kraju saznaš da su letovi otkazani. Do kada i zašto - ne znaš “ – prenosi svoje utiskeAleksandra Šljivar.

 

aleksandra_sljivar.jpg

 

Sva sreća mobilni je tu, pa čovek može da se javi najbližima. Ali i da se raspita postoje li alternative, šta se događa, koje su mu opcije da krene kući.

„Zvala sam naš konzulat. I valjda sam dobila nekog službenika, od koga posle kao objašnjenje za situaciju u kojoj sam se našla nisam dobila nikakav konkretan odgovor. Ni on čovek nije znao hoće li i kada biti tog najavljenog specijalnog leta za građane Srbije koji su se zatekli u Turskoj. Dobro, javiću se kasnije ponovo da vidim da li će imati bliže informacije o letu iz Srbije za naše sugrađane. Ponovo sam zvala oko 22h i potvrdili su da će specijalnog leta za Beograd biti, po podne u nedelju u 15:40. I ostavila sam svoje podatke, jer su pravili spisak građana.  To sam prihvatila kao alternativu, jer sam i njima rekla da ću ako bude letova za Beograd u međuvremenu da krenem. I evo me, stigla sam” – ipak sa olakšanjem kaže Aleksandra u nedelju prepodne, već iz Pančeva.

A kako je izgledalo tih više sati neočekivanog čekanja na aerodromu države u kojoj je u toku pokušaj vojnog udara? Da li je bilo pojačanih mera obezbeđenja? Kako su se drugi putnici jedne od najvećih vazdušnih luka u svetu snašli? Da li je bilo primetne nervoze? Panike?

„Nije bilo preterane panike među putnicima. Ipak, nervoza je prisutna, jer se čeka u redu da promene kartu za novi datum i vreme. Nisam videla nikakve pojačane mere bezbednosti, što opet ne mora da znači da ih nije bilo. Ali da mi to ne vidimo. Ljudi su ležali po podu, gde je ko uspeo da nađe mesto da se spusti i malo odmori.  Aerodromsko osoblje  se pobrinulo da imamo vodu, sendviče i sokove na više punktova.  Ja sam se smetila na dve fotelje i dremala, koliko je to bilo moguće u celoj toj gužvi.  Videlo se na svima nama, da samo želimo da stignemo na naše krajnje destinacije, u mom slućaju u Srbiju“ – prenosi utiske sa aerodrome u Istambulu Aleksandra Šljivar.

Tokom putovanja iz Amerike koje se u Turskoj odužilo, Aleksandra je imala susret i novinarima ABC Newsa. Još sa one strane Atlantika.

„A što se tiče Američke ABC News televizije, samo sam im nezvanično rekla da su nam iz Turkiš Aerlainsa rekli da je sve normalno, i da let iz Hjustona neće biti otkazan. Odnosno, da je u  Istanbulu sve ok.  Ipak na licu im se moglo videti da znaju  i malo više, al' da neće da šire paniku među putnicima.” – priseća se Aleksandra Šljivar.

Aleksandra je stigla u Pančevo u nedelju pre podne.

 

Vladimir Đoković

Fotografije: Aleksandra Šljivar, privatna arhiva

 
MarketingNajnovije vesti