kombi
O vazduhu je reč: Zavod za javno zdravlje Pančevo

Od polena, preko čađi do teških metala

Pančevo, Ned, 07/08/2016 - 13:13
Vladimir ĐokovićPANČEVO, 7. avgust - Osim Grada Pančeva, preko gradskog monitoring šta dišemo, kakav i koliko kvalitetan vazduh, prati i Zavod za javno zdravlje. Kako objašnjava direktorka Zavoda dr Ljiljana Lazić, merne stanice ove ustanove rade samo dodatna merenja.

Mobilne merne stanice koje Zavod koristi, svojevremeno dobijene iz donacija, uobičajeno rade kao statična merna mesta. Direktorka Lazić objašnjava da parametre koje i gradski monitoring prati rade u Narodnoj bašti, statično i u vozilu. Tu se dobijaju podaci dostupni u realnom vremenu – ističe dr Lazić.

Interesantno je da mobilni lovci na zagađenje vazduha skoro nisu bili u poteri. Na teren se ide po zahtevu, a skoro nije bilo naloga da interventno meri zagađenje na terenu – objašnjava direktorka Lazić.

Na još dva mesta, po jednom na Strelištu i Misi, Zavod ima monitoring čađi i suspendovanih čestica. Iz tu uzetih uzoraka rade se ispitivanja na teške metale što kod gradskog monitoring nema.

merenje.jpg

 

„Praktično dopunjujemo gradski monitoring. Trenutno teški metali ne prelaze dozvoljene parametre. Bolje je nego što je bilo godinama ranije u Pančevu” – ističe direktorka Zavoda.

U saradnji sa Gradom Zavod radi i monitoring polena. Takozvana klopka za polen je na krovu Opšte bolnice, na visini preporučenoj, da bi mogli da se dobiju pravi rezultati. Jednom nedeljno Zavod čini javnim izveštaj o kretanju polenskih zrnaca, ocenu stanja i prognozu, sa preporukom za postupanje u narednom periodu.

„Rezultati su u zavisnosti od sezone cvetanja. Na proleće su dominantni breza i javor, a kasnije to bude polen sa korova. Prilikom ozelenjavanja grada trebalo bi imati u vidu aspekt uticaja polena.” – konstatuje dr Ljiljana Lazić.

Što se monitoringa buke tiče, on u Pančevu postoji i obavlja se na 30 mesta. Do sada je taj posao bio poveren beogradskoj firmi, a u toku je tender za novog izvođača.

„Nadamo se tom poslu i proširivanju saradnje. Uostalom Zavod je bio partner gradu u početku, kada je Pančevo mapirano da bi se i počelo sa monitoringom buke” – zaključuje direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Ljiljana Lazić.

V. Đoković
MarketingNajnovije vesti