Bačka Palanka

Održan "Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini"

Pančevo, Pon, 12/10/2015 - 13:07
Mirjana MarićPokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova AP Vojvodine i Opština Bačka Palanka, su u subotu, 10. oktobra bili domaćini i organizatori ,,Sajma stvaraštva seoskih žena u Vojvodini“, koji afirmiše potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, čime se promoviše ženski aktivizam na lokalnom nivou.

Sajam ženskog stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini se već sedam godina održava na Međunarodni dan seoskih žena, koji se ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih nacija i predstavlja jedinstvenu priliku da se svim akterima na društvenoj, javnoj i političkoj sceni, skrene pažnja na ovu društvenu grupu, koja je dugo bila nevidljiva, nepriznata i nepoznata, uprkos njihovim izvanrednim talentima, kapacitetima i stvaralačkom potencijalu.

Kao nosioci tradicije i kulture svojih mikro sredina, žene na selu svojom nepresušnom kreativnošću i aktivitetom utiču na poboljšanje sopstvenog socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu. Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac, naglasivši da je sam čin održavanja ove značajne privredne i kulturološke manifestacije u Bačkoj Palanci pokazatelj da je Opština prepoznata kao značajan privredni centar u pokrajini i dobar domaćin svim posetiocima i učesnicima.

Na otvaranju “Sajma stvaralaštva”, prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ovom prilikom rekao:

,,Svi prisutni na današnjem “Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini” su saborci u očuvanju vojvođanskih vrednosti u borbi za unapređenje položaja seoskih žena u našem društvu. Ovom manifestacijom pokazujemo snagu vojvođanske žene, snagu vojvođanskog sela, vojvođanskih vrednosti, multietničnosti, multikulturalnosti. Na jednom mestu je danas pregršt različitih kultura, specijaliteta, rukotvorina, suvenira, koji odražavaju duh i kulturu više od 26 nacionalnih zajednica. Vojvodina je po tome jedinstvena i postaje simbol regije koja ume da organizuje 1200 manifestacije godišnje, od kojih je čak 80 odsto organizovano i posvećeno udruženjima žena. Veliki je uspeh činjenica da danas u Vojvodini postoji više od 400 udruženja žena koja oplemenjuju kulturu, tradiciju i lepote Vojvodine i ističu je u prvi plan“.

Direktorica Zavoda Vesna Šijački je istakla da brojka od preko 180 udruženja žena, koliko je bilo prisutno na Sajmu, znači da je to najmanje 1500 žena koje su uložile veliki trud, ljubav i požrtvovanost kako bi na najbolji način predstavile svoj rad.

"To znači da na Sajmu učestvuje najmanje 1500 žena koje su pouzdane partnerke u našoj misiji za revitalizaciju vojvođanskog sela. To znači 1500 informatički pismenih žena, koje su otvorile svoje puteve komunikacije, a to je i 1500 baštovanki koje vredno rade na očuvanju životne sredine“, rekla je Šijački. Kako ona kaže objašnjava ideja ovog Sajma je da se seoske žene učine vidljivima, i da one zapravo postanu aktivne na privrednoj i turističkoj sceni Vojvodine.

Za portal 013info, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, rekla je sledeće:

„Mi smo za seoske žene u prethodnih osam godina kreirali i brojne druge programe, pre svega istraživanje o njihovom položaju da bismo znali koje su njihove potrebe i mogućnosti i koje su njihove jake i slabe strane i gde im je potrebna institucionalna podrška. Onda smo svih ovih godina kreirali edukativne i promotivne programe, da bismo te njhove potrebe i mogućnosti zadovoljili i da bismo ojačali njhive kapacitete. Ovo je jedna velika promotivna manifestacija, ali je u svakom slučaju doprinela vidljivosti seoskih žena. Vidljivosti njihovih kapaciteta i vidljivosti njihove spremnosti da se uključe na javnu scenu i u javni život“.

Centralni događaj Manifestacije bio je posvećen predstavljanju stvaralačkih potencijala i proizvoda seoskih žena u Vojvodini, pre svega autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata koji afirmišu tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta. Sajam je bio koncipiran u nekoliko tematskih celina - organska proizvodnja, tkanje i rukotvorine, starinski i tradicionalni kolači i suveniri. Posetioci su imali prilike da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Opštinu Pančevo je, u organizaciji Ženske mirovne grupe Pančevo, predstavilo šest udruženja žena -"Sose" iz Banatskog Brestovca, "Omoljčanke" iz Omoljice, "Neolit" iz Starčeva, "Dolovke" iz Dolova, "Novoseljanke" iz Banatskog Novog Sela i SKUD “Đetvan” iz Vojlovice.

Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu. Aktivna politika afirmacije koju sprovodi Pokrajinska vlada uslovila je kreiranje i realizaciju posebnih programa za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu. Najznačajniji rezultat je izražena medijska, stručna i institucionalna podrška poboljšanju položaja žena i promocija njihovih turističkih i privrednih kapaciteta.

Bačka Palanka je sedmo mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstavi ženski seoski aktivizam, izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo. AP Vojvodina se na ovaj način predstavlja kao kao značajan ekonomski, privredni i turistički potencijal. Svojim proizvodima, gastronomskom ponudom, umetninama i izložbom tradicije učinili su da centar Bačke Palanke podseća na Vojvodinu u malom.
MarketingNajnovije vesti