Društvo

Održana druga Živa biblioteka u Pančevu

Pančevo, Ned, 30/08/2015 - 12:30
Pančevci se pokazali kao veliki ljubitelji knjiga29. avgusta, u periodu od 14 do 20h, u dvorani Apolo, a u sklopu FreeDOM Art Festivala, održana je Živa biblioteka. 

Živa biblioteka je projekat koji je nastao sa ciljem da se suzbije diskriminacija i sruše predrasude prema osobama koje se na neki način razlikuju od većine stanovništva, te su zbog toga često meta kako fizičkog, tako i psihičkog nasilja. 

Živu biblioteku otvorila je Monika Husar Tokin, PR menadžer FreeDOM Art Festivala, objasnivši koncept ove manifestacije i njen značaj kako za Festival, tako i za grad Pančevo. Nakon toga, prisutnima su se obratili direktor Doma Omladine Nenad Maletin i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker, koji su pomogli da se Živa biblioteka održi u Pančevu. Ispred KOMPASA, Kreativnog omladinskog centra Pančeva za borbu protiv side, koji je bio glavni organizator ovog projekta, obratio se Vladimir Đukić, koji nije mogao da sakrije sreću i uzbuđenje zbog ovog događaja.

Više od dvadeset volontera, dočekalo je i ugostilo isto toliko knjiga, među kojima su bile knjige sa najrazličitijim naslovima: "Hiv+ osoba", "Osoba sa invaliditetom", "Ratni veteran", "Samohrana majka", "Rom/azilant", "Musliman", "Čeh", "Kontorlorka u GSP-u", "Bivši korisnik droge","Feministkinja", "Gej", "Lezbejka"...

Volonteri koji su prvi put na Živoj biblioteci, priznali su da su imali pozitivnu tremu, ali da je jučerašnji dan bio jedan od lepših ikada, dok su stariji volonteri rekli da im je uvek čast da budu deo ovog projekta i da jedva čekaju da se ponovo druže sa svojim, sada već starim prijateljima, knjigama.

Za šest sati, koliko je trajala Živa biblioteka, bilo je više od 170 čitanja i preko 450 čitalaca. 
MarketingNajnovije vesti