Južnobanatski okrug

Oko 100 osmaka nije upisalo srednju školu

Pančevo, Pon, 11/07/2016 - 16:16
Mirjana Marić


PANČEVO, 11. jul - Na teritoriji grada Pančeva od 1189 osmaka samo tri đaka nije raspoređeno prilikom prvog upisa u srednje škole, dok je na nivou celog južnobanatskog okruga taj broj oko stotinak. 

Prema rečima koorindinatora Okružne upisne komisije Gorana Bokanovića, većina učenika koja nije izrazila želju da upiše srednju školu su oni đaci koji nisu imali uslov za to (popravni, i sl.). Od ukupnog broja osmaka 2770, njih 2670 u Južnom Banatu je uspelo da upiše željenu školu u prvom krugu. 

Kako Goran Bokanović objašanjava u južnobanatskom okrugu, u proseku svake godine od 100 do 150 đaka ostane neraspoređeno. S obzirom da se na ovoj teritoriji nalazi 66 škola, to je u proseku 1-2 đaka po školi. Prema raspoloživim podacima, većina đaka koja se ne upiše dolazi iz manjih sredina. 

Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković rekla je da je na nivou Srbije broj đaka koji nije tražio upis u srednju školu 3.500, dok je dvadesetak ostalo neraspoređno, a skoro 900 će polagati završni ispit u avgustu. Njih 82 odsto upisalo je jednu od prve tri želje, što smatra dobrom statistikom, jer „deca su realno procenila svoje želje i mogućnosti”, dok je trogodišnje škole ove godine upisalo oko 2.400 učenika više nego prošle godine.

Najtraženija su postala zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija i medicine, dok interesovanje za gimanzije i ekonomske škole blago opada.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti