Predrag Starčević
Društvo

Omiljeni pančevački učitelj uputio otvoreno pismo ministru prosvete

Izvor: 
013info Sub, 25/07/2020 - 17:44Omiljeni pančevački učitelj Predrag Starčević, čovek koji je višestruko nagrađivan za svoj rad, uputio je preko svog Fejsbuk naloga otvoreno pismo ministru prosvete.
 
Gospodine Ministre,
Imam potrebu da napišem ovo pismo krajnje dobronamerno, jer su nam najvažniji naši učenici i njihovi roditelji. Uvek bilo, a posebno u ovim teškim vremenima.
 
Pažljivo sam iščitao Vaše predloge.
 
Mnogo modela, ali ne vidim suštinsko rešenje. Ministarstvo prosvete predviđa strategiju. Problem je suština. Mi, nastavnici i u redovnim uslovima jedva stižemo da valjano realizujemo Plan i program. Sve to je još teže u nastavi na daljinu. Nastavni plan i program su preobimni za ove uslove.
 
REŠENJE JE SAŽIMANJE GRADIVA!
 
Naime, naše učenike učimo bezbroj NEPOTREBNIH sadržaja.
 
Nastavnici mnogo više rade u ovakvim uslovima, ali za to primaju platu. Zasigurno tvrdim da je svaki nastavnik radio i radiće najbolje što ume. Zato neću o nama.
 
U ovakvoj nastavi plaćaju naša deca i naši roditelji. Bez valjanih predavanja učenici popunjavaju na stotine bespotrebnih strana radnih listova i rade bezbroj drugih domaćih zadataka.
 
Roditelji, posle napornog rada, kada se vrate sa posla, uče decu, često na ivici živaca objašnjavaju, rade domaće zadatke, a onda sve to šalju preko različitih platformi nastavnicima.
 
Zamislite kako je učenicima koji dnevno imaju domaće zadatke iz desetine predmeta. Poseban problem imaju roditelji koji imaju dvoje ili više dece. Roditelji koji rade iz svojih domova često moraju da ustupaju svoje kompjutere deci zbog preobimnih domaćih zadataka, a poslovi za to vreme trpe. Divim se našim roditeljima. Roditelje smo pretvorili u učitelje i nastavnike.
 
Zaboravljamo još jedno: deca su nam preplašena zbog cele situacije, a roditelji uplašeni za svoju decu. Uz sve to muče ih i egzistencijalni problemi. Mnogi će septembar dočekati umorni jer nisu bili u prilici da odu na svoj zasluženi godišnji odmor. U svim tim izmenjenim životnim okolnostima, mi od naših učenika tražimo da zadovolje formu, koju bih nazvao besmislom. Da li će u mnoštvu besmisla naučiti ono što je suštinski važno i za narednu školsku godinu i ono što je najvažnije za život?
 
Lično bih dao priznanje svakom našem učeniku i svakom roditelju zbog ogromnog uloženog rada u vreme realizovanja nastave na daljinu. Divim se strpljenju koje su naši roditelji pokazali. I u ovakvim uslovima naši roditelji ukazuju veliko poštovanje nama, prosvetnim radnicima.
 
Zato, gospodine Ministre, uzmite po tri eksperta IZ NASTAVE, koji će precesljati svaki nastavni predmet i izbaciti mnogo nebitnoga. Nije to veliki posao ljudima sa iskustvom. Da se ne stekne utisak da politiziram, nevažno je iz koje su stranke ti eksperti. Važno je da našim učenicima i njihovim roditeljima olakšamo ova vremena, a da steknu sto više funkcionalnih znanja. Učenici generalno, a posebno u ovim slutim vremenima, treba da uče samo ono što je važno i bitno. Kada se uradi sažimanje gradiva, tek onda praviiti platforme za gde i kako...
Hajde da mi, nastavnici naučimo naše učenike ono što je najvažnije!
 
NEĆE TO BITI ŠKOLA PO MERI DETETA, ALI ĆEMO BAR MALO OLAKŠATI ŽIVOT NAŠIM UČENICIMA, A POSEBNO NAŠIM RODITELJIMA...
 MarketingNajnovije vesti