Bagrem Foto: pixabay
Društvo

Omoljički pčelari dobili sadnice mađarskog bagrema, a Starčevci ih sade na Belom Bregu u subotu i pozivaju volontere

Izvor: 
013info Pet, 18/02/2022 - 16:38Na vidiku je pošumljavanje oboda pojedinih pančevačkih naseljenih mesta, pre svega, zahvaljujući tome što je Društvo pčelara Omoljica uspelo da pribavi blizu sedam i po hiljada sadnica mađarskog bagrema, inače veoma medonosne biljke

Prema rečima predsednika tog udruženja, Lazara Deheljana, najveće zasluge za dobijanje ovolike količine mladih stabala pripadaju Gašparu Matariću, šumarskom inženjeru iz Sombora, koji se bavi poljoprivredom i, pored ostalog, uzgaja sadnice.

– Čovek je imao 30.000 komada viška i, preko zajedničkog prijatelja, stupio je u kontakt sa mnom, kada mi je ponudio deo pomenute količine. Takav dar nismo smeli da propustimo, pa smo sve te sadnice stavili u trap i čekamo pogodan trenutak da ih posadimo u okolini, što zavisi i od dogovora sa Mesnom zajednicom. Pritom, nemamo ništa protiv da bilo koji sugrađanin pojedinačno zatraži dvadesetak komada, pod uslovom da ih posadi u omoljičkom ataru. Raspoloženi smo i da kolegama iz drugih mesta ustupimo hiljadu sadnica, koliko smo već dali komšijama iz Starčeva – navodi Deheljan.

A starčevački pčelari, predvođeni predsednikom Goranom Stankovićem, već su pripremili zemljište, na lokaciji poznatoj kao Beli breg.

– Sadnja hiljadu mađarskih bagrema biće organizovana u subotu, 19. febraura, a okupljanje je u 9 sati na Belom Bregu. Svako ko želi može da se pridruži akciji i jedino što treba je da ponese ašov – kaže Stanković.

 

 
MarketingNajnovije vesti