Mihajlo Pupin Detalj sa slike Uroša Predića
Društvo

Opština Kovačica nagradila najbolje na konkursu u čast Mihajla Pupina

Izvor: 
Dnevnik.rs Sre, 16/03/2022 - 09:34Dodeljene su nagrade autorima najuspešnijih radova na konkursu „Mihajlo Pupin - rodoljub, naučnik i humanista”, koji već tradicionalno u čast slavnog naučnika raspisuje Savet za kulturu opštine Kovačica, uz podršku Doma kulture „Mihajlo Pupin” iz Idvora. Konkurs je ove godine imao i podtemu „Očuvanje pisma i jezika kao temelj opstanka naroda”. 

Pristigao je veliki broj radova tako da komisiji nije bilo lako da ih vrednuje. Nagrade su u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici uručili zamenik predsednika SO Stelian Balan, predsednik Saveta za kulturu Branislav Atanacković i pomoćnica predsednika kovačike opštine Marijana Meliš. 

U konkurenciji radova likovne umetnosti za osnovce prva nagrada pripala je Lidiji Naom Caran iz Uzdina, druga Stefanu Niniću iz Pančeva, dok je treću nagradu dobila Mia Popović iz Pančeva. Od srednjoškolaca Nikola Lav Brcanski dobitnik je „Velike nagrade konkursa - Gran pri”, nagrađene su još Petra Roknić iz Pančeva i Marisa Maran iz Gimnazije „Mihajlo Pupin” iz Kovačice, a treću nagradu dobili su Viktor Brtka i Tijana Tot iz kovačičke Gimnazije „Mihajlo Pupin” 

Zlatna plaketa za grupni rad mozaik Mihajla Pupina pripala je učenicima Gimnazije koja nosi ime naučnika, a specijalna nagrada Predškolskoj ustanovi „Kolibri” iz Crepaje. U oblasti vizuelne umetnosti specijalna nagrada dodeljena je učenicama osmog razreda osnovne škole Anđeli Đorđevski i Emiliji Vekecki iz Crepaje. U oblasti umetnosti naive  za sliku „Moj Idvor” nagrađena je Ana Dugralova iz Padine. U kategoriji multimedijalnih ostvarenja nagrađeni su Matija Grosu iz OŠ „Sveti Gerogije” iz Uzdina, Andrej Varga i Uroš Stanić iz OŠ„Žarko Zrenjanin” iz Boke. 

Za najbolje literarne radove nagrađeni su osnovci Dunja Zakić iz  OŠ „Mihajlo Pupin” iz Idvora, Nikola Vuksić iz OŠ „Moša Pijade” iz Debeljače, Marijana Godošev iz Idvora i Andrej Vojinović iz Debeljače, Natalia Kotvaš iz Padine i Egon Ban iz Debeljače. 

U kategoriji odraslih stvaralaca prva nagrada pripala je Đurici Krstinu za pesme „Idvorski rukoveti”, druga Milivoju Forgiću, a treća nagrada pripala je Branislavu Čordiću. Posebna nagrade pripale su i nastavnicima mentorima koji su animirali učenika za učešće na ovom konkursu.
MarketingNajnovije vesti