pismo Foto: pxhere
Društvo

Otvoreno pismo Siniše Jankovića Ištvanu Pastoru: Nakon dve godine i šest meseci Skupština APV nije razmatrala rang listu ni izabrala članove antikorupcijske komisije

Izvor: 
013info Uto, 01/03/2022 - 10:10Siniša Janković, građanski aktivista i predstavnik UG Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, uputio je našoj redakciji otvoreno pismo namenjeno Ištvanu Pastoru, predsedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Njegovo pismo u celosti prenosimo. 

Skupštini AP Vojvodine, Predsedniku Ištvanu Pastoru

Poštovani gospodine predsedniče,  

Obraćam Vam se kao građanin i građanski aktivista Vojvodine. Povod je javni konkurs za izbor članova Pokrajinske antikorupcijske komisije koji su pokrajinski organi objavili maja 2019. godine. Prema rokovima iz navedenog konkursa, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine trebala je da od sredine jula 2019. godine razmatra i usvoji rang listu predloženih kandidata za Pokrajinsku antikorupcijsku komisiju.   

Kao što Vam je poznato, ni nakon dve godine i šest meseci Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine nije razmatrala rang listu ni izabrala članove Pokrajinske antikorupcijske komisije. Šta je tome razlog ne znam, ali mogu da pretpostavim. Svakako, to je još jedan dokaz da borba protiv političke korupcije nije ni malo laka. Uprkos tome, imajući poverenje u Vas lično, želim da Vas ohrabrim da učinite napor kako bi Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine izabrala članove Pokrajinske antikorupcijske komisije. 

Obzirom da sam jedan od kandidata, to nikako ne znači da treba da budem u privilegovanom položaju u odnosu na ostale rangirane kandidate; naprotiv, to znači, da ukoliko se u razumnom, ali najkraćem roku ne osnuje Pokrajinska antikorupcijska komisija, onda Vas molim da ovo pismo smatrate kao moje odustajanje od kandidature za članstvo u Pokrajinskoj anktikorupcijoj komisiji. U tom slučaju ne želim da dajem legitimitet fiktivnoj borbi protiv političke korupcije. 

Na kraju, poštovani gospodine predsedniče Vama lično i Skupštini kojoj predsedavate želim sve najbolje i puno uspeha u daljem radu.

U Pančevu, 1.3.2022. godine.

S poštovanjem,

Janković Siniša, građanski aktivista, član UG Institut za istraživanje korupcije Kareja 
MarketingNajnovije vesti