Žozef Lončar
Društvo

Pančevac Žozef Lončar ovogodišnji dobitnik Zlatne značke

Izvor: 
G. V. Pon, 20/05/2019 - 11:23


Naš sugrađanin Žozef Lončar, svetski priznat stručnjak u domenu marketinga, a posebno filozofije i tehnika oglašavanja, dobitnik je „Zlatne značke“, nacionalnog priznanja koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije - Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije.

Ovogodišnjim dobitnicima „Zlatne značke“, nagrade je nedavno uručio Aleksandar Gajović, državni sekretar, na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu. Dodeljeno je ukupno 60 priznanja umetnicima, muzičarima, glumcima, slikarima, književnicima, profesorima, novinarima, privrednicima iz Srbije i dijaspore i drugima. Nagrada se sastoji od pozlaćene značke i povelje - grafičkog lista, a ustanovljena je još 1976. godine.

Obrazloženje žirija za dodelu „Zlatne značke“ za 2019. godinu

ŽOZEF LONČAR - Kulturni poslenik, stručnjak za marketing iz Pančeva, izuzetno je mnogo doprineo razvijanju kulturnih delatnosti u Srbiji i dijaspori. Svetski je poznat stručnjak za marketing i veliki borac za ćirilično pismo. Osim što je pokretač jedinog časopisa za tržišne komunikacije u Srbiji i autor dvanaest knjiga pisanih stručnim, ali pristupačnim jezikom, uticao je na mnoge generacije edukujući ih iz oblasti marketinga, posebno marketinga u kulturi. Jedanaest godina je bio član Svetskog saveta propagandista IAA. Uz pomoć Pokreta nesvrstanih članica u Ujedinjenim nacijama, doprineo da IAA postane prva nevladina organizacija koja je imenovana za stalnog savetnika OUN. Nedavno je objavio knjigu jedinstvenog sadržaja „Svedočanstva o jednom vremenu – o svetu marketinga nekada i sada“. Aktuelni projekat na kojem radi je spasavanje ćirilice.

Među nagrađenima je ove godine i naš sugrađanin Žozef Lončar, izuzetan privrednik, potpuno predan praksi, teoriji, ali i filozofiji marketinga i oglašavanja, koji je prošle godine ovenčan i Nagradom grada Pančeva. Na čelu žirija za dodelu „Zlatne značke“ za 2019. godinu bio je Milovan Vitezović, a ostali članovi: književnik Marija Bišof, umetnik Uroš Dojčinović, menadžer u kulturi Olga Milojević i reditelj Slavenko Saletović. Sve odluke žiri je doneo jednoglasno. Na svečanosti upriličenoj povodom dodele nagrada, Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić je, između ostalog, rekao:

- Ovo priznanje se dodeljuje istaknutim umetnicima, naučnicima, profesorima, novinarima, menadžerima, privrednicima iz celog sveta, ali onima koji su, pre svega, sjedinjeni u čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema domovini Srbiji.

 

 
MarketingNajnovije vesti