Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo

Pančevačkoj bolnici je potrebna krv

Pančevo, Uto, 22/09/2015 - 18:18
Mirjana MarićRezerve krvi u Službi za transfuziji Opšte bolnice Pančevo su veoma niske. Pozivaju se svi dobrovoljni davaoci da daju krv kako bi se napravile dovoljne zalihe za lečenje teških bolesnika.

Davaoci krvi svakog dana dolaze i samoinicijativno. Trenutno se u Opštoj bolnici leči nekoliko teških bolesnika za čije lečenje je utrošen veliki broj jedinica krvi različitih krvnih grupa.  Za njihovo lečenje Transfuzija obezbeđuje različite komponente koje se pripremaju od krvi uzete od dobrovoljnih davalaca (a to su deplazmatisani eritrociti, sveže zaleđena plazma, krioprecipitat i koncentrovani  trombociti) .

U toku jučerašnjeg dana, kontaktirani su telefonom redovni davaoci krvi, kako bi se prevazišle kritično niske rezerve A pozitivne krvne grupe. Transfuzija se ovom prilikom zahvaljuje svim davacocima krvi koji su se odazvali.

U predhodne dve nedelje realizovano je nekoliko akcija dobrovoljnog davanja krvi. U Mašinskoj školi krv je dalo 15 učenika, u MZ Kačarevo 24 dobrovoljnih davalaca krvi i u MZ Starčevo 16.

Kako ne bi došlo do daljeg opadanja rezervi krvi i do eventualnog odlaganja operativnih programa, Transfuzija moli sugrađane da dođu i daju krv u Službi za transfuziju, radnim danom od 7-15h i subotom od 8-13h.

 
MarketingNajnovije vesti