Foto: pixabay
Društvo

Pančevci se žale na „garež u vazduhu"

Pančevo, Pon, 21/10/2019 - 09:13
Vladimir ĐokovićŽale se Pančevci na zagađenje, na “garež u vazduhu”, kao da žive pored “zgarišta”. Sudeći po rezultatima gradskog monitoringa aerozagađenja, a posebno mernoj stanici Vatrogasni dom – koja je dugo vremena glavni lovac zagađenja između Južne zone i grada Pančeva građani su u pravu.

Već 7 dana pod udarom smo čestica PM 10, a daeko najviše ih je bilo u subotu ujtru kada je u 8 sati satni prosek bio 128,4 mikrograma po metru kubnom vazduha.

A zagađenje praškastim materijama PM 10 raste predveče i tokom noći, ujtru ga ranoranioci najviše osete, da bi se tokom dana to razdredilo.

Ranijih godina ovo bi bilo objašnjavano “temperaturnom inverzijom” jer smo u nedeljama kada je noću jesenje hladno a danju još uvek prilično toplo – a vetra nema.

Gradski monitoring kod Vatrogasnog beleži i značajne “udare” TNMHC-a odnosno ukupni ugljovodonika. Ta mešavina koja je u subotu ujtru prešla 178 mikrograma po kubiku vazduha, a i u noći između nedelje i ponedeljak je bila slične jačine, može ukazati da pored ložišta i automobila na vazduh utiče i rad preostale dve fabrike Južne industrijske zone – pre svega Rafinerije pa i Petrohemije.

Sa druge strane Južne zone, gradski monitoring meri zagađenje vazduha u Starčevu i tu u poslednjih nedelju dana dominiraju PM 10 koji su između subote i nedelje dosegli više nego zabrinjavajući satni prosek od 168 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Visoke vrednosti tu imaju i NOX, i to stabilno visoke, sa povremeno i preko 130 mikrograma po kubiku vazduha. Tu nema podataka za izmerene TNMHC.

Ipak najdramatičnije podatke o zagađenju pronašao je gradski monitoring lociran u Vojlovici, postavljen najbliže žici Rafinerije nafte. Tu su satni pikovi, vrhovi izmerenog zagađenja vazduha PM 10 dosezali u više navrata i preko 200 mikrograma po kubiku vazduha, a 20. i 21. oktobra u jutarnjim satima i preko 250 mikrograma po kubiku. Uporedo, mada se nešto manjim vrednostima, tu su izmerena zagađenja sa česticama PM 2,5. Ni tu nema podataka o izmerenim TNMHC.

Do skoro portal 013info je dobijao izveštaje sa monitoring sistema kada postoji prekoračenje tolerantnih vrednosti pojedinih materija u vazduhu. Danas ga nismo dobili. Ili je vazduh u Pančevu bio čist preko vikenda, mada smo svi otežano disali, ili je u pitanju nešto drugo. Procenite sami.
MarketingNajnovije vesti