Krv Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Akcija dobrovoljnog davanja krvi 7. aprila

Izvor: 
013info Uto, 06/04/2021 - 13:32

Svetski dan zdravlja  7. april,  koji se  obeležava u jeku epidemije korona virusa, je prilika da svako od nas pruži svoj doprinos u globalnoj kampanji koja je usmerena na izgradnju pravednijeg, zdravijeg sveta i koja promoviše zdravstvenu ravnopravnost. Ove godine, globalna kampanja koja prati ovaj važan datum, sprovodi se pod sloganom “Gradimo pravičniji, zdraviji svet za sve”.

Neki ljudi  mogu da žive zdravije dok postoje velike grupe ljudi koje žive u stalnom riziku od toga da im pristup zdravstvenim uslugama može biti otežan. Govorimo o milionima koji ne mogu da pristupe osnovnim zdravstvenim uslugama.

Pandemija KOVID-19 nas je upozorila koliko je važno imati pristup zdravstvenim uslugama ali i da mogućnost lečenja  zavisi od uslova u kojima se rađamo, rastemo, živimo, radimo i starimo. Ugrožavajući uticaj pandemije je bio najveći upravo na najsiromašnije  i one grupe za koje je manje verovatno da će imati pristup kvalitetnim zdarvstvenim uslugama. Time će verovatnije imati i negativne posledice kao rezultat mera sprovedenih za suzbijanje pandemije.

Crveni krst Pančevo će nastaviti da daje svoj puni doprinos zdravlju i dobrobiti sugrađanki i sugrađana kroz zdravstvenu prevenciju i edukaciju, unapređenje mentalnog zdravlja i psihosocijalnu podršku, negu i prvu pomoć u zajednici, kao i programe higijene u cilju ispunjavanja potreba ranjivih ili marginalizovanih grupa.  Promovisaćemo solidarnost kroz edukaciju javnosti i korisnika o poštovanju preporuka koje se odnose na zdravstvenu bezbednost i zdravlje, pomoći ćemo  različitim kategorijama stanovništva u pristupu zdravstvenim uslugama.

Crveni krst Pančevo stoji na usluzi onima kojima je potreban bilo koji vid podrške u procesu imunizacije. Ovim putem podsećamo da određeni broj lica zbog svog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da se vakciniše te time što smo odgovorni i vakcinišemo se čuvamo, ne samo sebe, već i sve njih. 

Pozivamo vas da ovog 7. aprila promovišemo jednak pristup zdravlju kroz svoje aktivnosti olakšavajući pristup onima kojima je pomoć potrebna, podignemo svest svih nas o značaju upražnjavanja zdravih stilova života, prevenciji zdravlja  i potrebe za redovnim pregledima. Na ovaj način ćemo dati sopstveni doprinos u postizanju  ravnopravnijeg pristupa zdravstvenim uslugama, osobito ugroženijim licima. Svake godine, 7. aprila, na dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, Crveni krst Pančevo na prigodan način  obeležava Svetski dan zdravlja. Tim povodom, u sredu 7. aprila od 9:00 do 12:00 u svojim prostorijama,  organizuje redovnu Gradsku akciju dobrovoljnog prikupljanja krvi. Ovim putem pozivamo sve zdrave ljude da nam pomognu da obezbedimo dovoljne količine krvi za potrebe zdravstvenog sistema, ali pre svega za lica kojima je ova vrsta zdravstvene pomoći neophodna. 

Pored toga, 9. aprila od 10:00 do 14:00 održaće se i vanredna akcija doborovoljnog prikupljanja krvi u transfuziomobilu, specijalizovanom vozilu, koje će biti postavljeno ispred Savremena galerije umetnosti na uglu ulice Vojvode Živojina Mišića i Vojvode Radomira Putnika.

Dobrovoljno davanje krvi nije samo humani gest kojim pomažemo drugima. To je dobar način da pomognemo  i sebi,  ono pomaže u očuvanju  kardiovaskularnog zdravlja, umanjuje i rizik od dobijanja raka, pre svega raka jetre, pluća, debelog creva i grla.
MarketingNajnovije vesti