Maska laboratorija Foto: pxhere
Društvo

PANČEVO: Ako želite da se testirate na Covid-19, možete to da obavite u Zavodu za javno zdravlje

Izvor: 
013info Pon, 18/05/2020 - 15:29


Od ponedeljka 18. maja, a u vremenu od 11 do13 časova, Zavod za javno zdravlje Pančevo obavlja uzorkovanja za COVID-19 testiranje, saopšteno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančeva.

Svi državljani Srbije  koji

  • ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države,
  • kao i svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije a žele da napuste zemlju
  • državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije
  • grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu,
  • kao i sva zainteresovana lica na lični zahtev

mogu se javiti Zavodu, Centar za mikrobiologiju  Ulica 6. oktobra 9, Pančevo radi COVID-19  testiranja .

Cena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata je 8225,00 dinara..

Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije (uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija) su:

  • maloletna lica državljani Republike Srbije,
  • studenti-građani Srbije i
  • studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji;
  • Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju se testirati pri ulasku u Srbiju.

Putnicima se savetuje da se pre početka putovanja informišu o trenutno važećim propisima o ulasku i zdravstvenim merama u odgovarajućoj zemlji jer važenje sertifikata i vrsta testa koji se prihvata, zavisi od zahteva za ulazak i podleže odobrenju nacionalnih vlasti na odgovarajućem putničkom odredištu.

Ako su rezultati ispitivanja pozitivni, testirana lica će se blagovremeno obavestiti, a pozitivni rezultati ispitivanja moraju biti prijavljeni u skladu sa postojećim propisima.

Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19  (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova (korisnik Zavod za javno zdravlje Pančevo, Pasterova 2, žiro račun 840-395667-19). Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje.

Lica koja imaju simptome COVID-19  ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebala bi ostati kod kuće i stupiti u kontakt sa nadležnim lekarom.
MarketingNajnovije vesti