Gradska uprava
Društvo

PANČEVO: Analiza energetske efikasnosti radiće se za sedam javnih objekata o trošku Evropske banke za obnovu i razvoj

Pančevo, Uto, 03/09/2019 - 10:53
Aleksandar StojkovićPredstavnici grada  potpisali su u utorak, 2. septembra, u Novom Sadu ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za sedam javnih objekata sa teritorije grada Pančeva. Analiza će se raditi za zgradu Gradske uprave, Halu sportova Kačarevo, Predškolske ustanove „Kekec", „Lane" i „Neven" i Zdravstvene ambulante u Omoljici i Stačevu.

Ovaj projekat, vredan 100.000 evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a ugovore je dobilo 20 lokalnih samouprava za 80 javnih objekata.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je ovom prilikom da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg  posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.

„Na taj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva. Pre svega, uštedu u korišćenju energije,  i uštedu za budžete, jer se računi za energente  plaćaju upravo iz budžeta.  Zatim, tu je ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline. I ne manje važno, na taj način se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak za korisnike tih objekata, kao što su škole, univerzitet, te ustanove zdravstvene i socijalne zaštite“, rekao je Milićević.
MarketingNajnovije vesti