Zaprasivanje komaraca Tamiš
Društvo

PANČEVO: Broj komaraca veći od dozvoljenog na 12 lokacija u Pančevu i naseljenim mestima. Uskoro prskanje

Pančevo, Pet, 13/07/2018 - 11:08
Aleksandar StojkovićPrema izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju,  brojnost komaraca je veća od dozvoljene na 12 lokacija u Pančevu. Monitoring odraslih formi komaraca izvršen je 10. i 11. jula na dvadeset jednoj lokaciji u Pančevu i naseljenim mestima. U narednih par dana se očekuje prskanje komaraca.

Povećan broj kućnih formi komaraca izmeren je na mernim mestima: Farma Kačarevo, Kačarevo, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Karaula, „Almeks“ Stari Tamiš, Ive Kurjačkog, Fabrika Stakla i SC na Misi, dok su za rečne forme komaraca najkritičniji Ivanovo, rit ispod mosta, Jabuka i Glogonj.

Zavod za biocide u svom izveštaju na vodi da na svim lokacijama i dalje preovlađuju kućni komarci, kao i u ukupnoj brojnosti (93,2%). Njihova zastupljenost u ukupnom uzorku je nešto manja nego tokom prethodnog monitoringa. Obilne padavine i toplo vreme su sa druge strane pogodovali ponovonoj pojavi rečnih-šumskih komaraca. U odnosu na prethodni monitoring njihova zastupljenost je povećana preko sedam puta. Na četiri lokacije – tri na obali Tamiša i jednoj na obali Dunava, njihova brojnost je iznad kritične za tretman. Brojnost kućnih komaraca je na devet lokacija bila iznad kritične za tretman.

Zavod je preporučio suzbijanje odraslih formi komaraca, na lokacijama sa visokom brojnošću, hladnim i toplim zamagljivanjem uređajima sa zemlje.

Što se tiče larvi kućnih komaraca, po izveštaju Zavoda za biocide, one su u malom broju konstatovane samo u nekim delovima uličnih kanala u Jabuci. U Pančevu nije utvrđeno prisustvo larvi kućnih komaraca.

Iz gradskog sekretarijata za ekologiju su nam rekli da je izdat nalog za prskanje i da se tretman očekuje u narednih par dana. Takođe smo saznali da analize komaraca koji eventualno nose virus Zapadnog Nila traju nešto duže, pa ćemo te podatke objaviti kada budu stigli.
MarketingNajnovije vesti