Margelov Foto: wikimedia
Društvo

Pančevo će dobiti monumentalni spomenik generalu Margelovu

Izvor: 
013info Ned, 26/09/2021 - 08:44


Pančevo će dobiti spomenik Vasiliju Filipoviču Margelovu, generalu koji je komandovao 49. gardijskom divizijom čije su jedinice 6. oktobra 1944. oslobodile Pančevo od nacista. Kako nam je rekao Robert Resanović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Slovenska unija” njihova inicijativa za podizanje ovog spomenika je naišla na podršku svih relevantnih institucija.

Resanović je za portal 013info ispiračao da se planira da spomenik general Margelovu bude od bronze, visine dva i po metra a, sa granitnim postamentom, a mesto gde bi bio postavljen je kružni tok kod Zelene pijace, na Trgu Vasilija Filipoviča Margelova.

Ovaj spomenik trebalo bi da bude izrađen po ugledu na spomenik u Moskvi, a izradiće ga Studio vojniih umetnika “Grekov” iz Rusije.

- Spomenik Margelovu je monumentalni spomenik – simbol slobode i borbe protiv fašizma, rekao nam je Resanović.

Kako predsednik Slovenske unije kaže, u toku je prikupljanje sredstava u Rusiji kojima će se finansirati izrada ovog spomenika.

Margelov je u Drugom svetskom ratu komandovao jedinicima 49.gardijske streljačke divizije koje su krajem 1944. Godine oslobodile Pančevo i Južni Banat. On je, kako se navodi u stručnoj literaturi, bio najomiljeniji i najpoznatiji ruski vojskovođa dvadesetog veka, poznat po nadimku "ujka Vasa".

U period posle Drugog svetskog rata osnovao je vazdušno-desantne snage VDV - elitni rod sovjetske vojske, svojevrsno jedinstven u svetu na koje su se potom ugledale armije svih značajnih država. Bio je general armije, heroj Sovjetskog saveza, a preminuo je u 1990.godine u Moskvi.

Njegova sposobnost, u Drugom svetskom ratu dolazi do izražaja od prvih sukoba – od operacije odbrane Lenjingrada 1941. godine, pa sve do oslobođenja Rumunije, Jugoslavije 1944. godine i završnih operacija rata 1945. godine.

 

 

- Želeo bih, pre svega, da se zahvalim mojim saradnicima  i prijateljima na višegodišnjem zajedničkom trudu i radu na ovom projektu. Želeo bih da se zahvalim i gradonačelniku Grada Pančeva g-dinu Aleksandru Stevanoviću na iskazanoj podršci našoj inicijativi. Zahvaljujem se Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji, NJ.E. Aleksandru Bocan-Harčenku, Aparatu Izaslanika odbrane pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji, pomoćniku vojnog atašea Vladimiru Bikovu, novinskoj agenciji “TASS” i njihovom predstavniku u Srbiji Bušuev Pavelu, Ivanu Stefanoviću predsedniku Narodne diplomatije, Generalu Armije i ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Kužugetoviču Šojguu na svesrdno iskazanoj podršci našoj inicijativi. Posebnu zahvalnost, za podršku inicijativi,  izražavam predsedniku Republike Srbije g-dinu Aleksandru Vučiću, kazao je Resanović.

 

 
MarketingNajnovije vesti